Boutros-Ghali: ruim landmijnen op

GENÈVE, 7 JULI. De secretaris-generaal van de VN, Boutros-Ghali, heeft de rijke landen opgeroepen tot de financiering van de opruiming van landmijnen en tot een algeheel verbod op hun produktie en gebruik. Maar de Amerikaanse delegatie op een internationale conferentie over de opruiming van landmijnen zei dat, hoewel Washington de vernietiging steunt, een totale uitbanning nu politiek en militair onmogelijk is. De driedaagse conferentie is erop gericht 75 miljoen dollar bijeen te sprokkelen voor VN-programma's voor de opruiming van landmijnen, van Angola tot ex-Joegoslavië.

Oud-minister van buitenlandse zaken van de VS, Cyrus Vance, kondigde als leider van de Amerikaanse delegatie een bijdrage van 12,5 miljoen dollar aan. De EU reserveert vier miljoen dollar. Ongeveer 110 miljoen landmijnen liggen verspreid over 65 landen, en veroorzaken jaarlijks de dood van 10.000 mensen. (Reuter, AP)