Beurzen zetten mondiaal rally in; Philips blinkt uit

AMSTERDAM, 7 JULI. Op de effectenbeurzen is wereldwijd sprake van een koersrally. Ook in Amsterdam stegen de aandelen- en obligatiekoersen vanmorgen fors. De graadmeter, de AEX-index, die gisteren al een slotrecord zette, was rondom het middaguur maar liefst 6,76 punt verder omhoog geschoten naar 446,8 punten.

AMSTERDAM Absolute uitblinker was opnieuw Philips, met een koerswinst van 2,70 op 75 gulden. Van de hoofdfonsen noteerden alleen Fokker en BolsWessanen lager. De vliegtuigbouwer leverde 7 dubbeltjes in op 9,10 gulden en het drank- en voedingsmiddelenfonds 2 dubbeltjes op 30 gulden.

De obligatiemarkt was zeer vast gestemd. De meest courante staatsleningen tikten 1 à 1,5 gulden in waarde aan.

Belangrijke stimulans voor de Amsterdamse beurs was de renteverlaging in de Verenigde Staten met 0,25 procentpunt, die gisteren de Dow Jones-index met 48 punten deed stijgen. Ook op Japanse beurs heerste een euforische stemming. In Tokio gingen de koersen 956,19 punten omhoog, ofwel met 6,3 procent naar 16.213,08. In Parijs en Londen stegen de toonaangevende indices vanmorgen ongeveer 1,5 procent, in Frankfurt ongeveer 1 procent.

Naast Philips waren waren Océ-van der Grinten, Nedlloyd, KNP BT en KLM forse stijgers. KNP BT steeg 1,20 op 48,50 en Nedlloyd 1,10 op 56,30. Aangevuurd door goede resultaten in het tweede kwartaal sprong Océ-van der Grinten 2,20 omhoog op 89,20 gulden, terwijl KLM 1,40 aandikte op 52,50.

Elders in de markt moest Smit Transformatoren het ontgelden. Het nieuws dat het bedrijf in de eerste helft van dit jaar verlies lijdt, drukte de koers ruim 18 procent ofwel 6 op 26,50.

Op de Europese valutamarkten had de dollar rondom het middaguur een koersstijging geboekt van bijna drie kwart cent. In Amsterdam noteerde de munt 1,5540 vergeleken met 1,5475 aan het eind van de handel gisteren. Handelaren onderstreepten dat de dollar op de Amerikaanse valutamarkt de stijging al had ingezet voordat de Amerikaanse centrale banken hadden besloten het belangrijkste geldmarktarief te verlagen met 0,25 procentpunt. Zij brachten de opleving van de dollar in verband met de renteverlagingen die enkele Europese centrale banken hadden doorgevoerd.

NEW YORK Na verlaging van het daggeldtarief in de VS klom gisteren de Dow Jones-index 48,77 punten om te eindigen op precies 4660 punten. Dit betekende voor de tweede dag achtereenvolgende dag een record.

Het feit dat de verlaging beperkt bleef tot een kwart procent, geeft volgens handelaren aan dat de Amerikaanse economie in de optiek van de Fed de weg omhoog al weer gevonden heeft en een maar een klein duwtje nodig had.

TOKIO Ook Japan verlaagde vandaag zijn geldmarktrente. Het daggeldtarief zakte van 1 naar 0,90 procent. De aandelen op de effectenbeurs van Tokyo reageerde met enorme koersstijgingen. De Nikkei-index sloot op 16.213,08 bedroeg, een stijging met 956,19 punten ofwel 6,3 procent. Ook de obligatiekoersen vlogen omhoog.