Beroemd papier

Kan een stukje papier beroemd worden? Wanneer je postzegels van een vel afscheurt hou je strookjes papier over. Strookjes met een kartelrandje. Twee weken geleden stond op deze pagina een treurig stukje over zulke strookjes. De schrijver, K. Schippers, dacht dat ze geen naam hebben. Dat kwam volgens hem omdat ze geen nut hebben. Ze worden meteen in de prullenbak gegooid en vergeten, en nooit maakt iemand eens een verhaal of een speelfilm over zulke strookjes. Daar zijn ze te gewoon voor.

Toen schoot me een beroemd boek te binnen waarin zulke strookjes wèl voorkomen. Het boek heet Kees de jongen en is geschreven door Theo Thijssen. Het gaat over Kees, een doodgewone jongen die zichzelf beroemd fantaseert. Want terwijl iedereen Kees over het hoofd ziet omdat hij zo gewoon is, voelt hij zich anders dan de anderen. Wat hij verzint eindigt er dan ook altijd mee dat Kees eindelijk eens ópvalt. Zodat mensen tegen elkaar zeggen: Hé is dat niet Kees, de bijzondere jongen?

De strookjes die je van de postzegels scheurt lijken wel wat op Kees. Ze zijn zo gewoon dat je ze al snel over het hoofd ziet. Maar als iemand de moeite neemt om over ze te schrijven, vergeet je ze nooit meer. Ze worden bijzonder, of zelfs beroemd. Daarom is het geen wonder dat die doodgewone stukjes gekarteld papier juist in Kees de jongen beschreven worden. Hoofdstuk 10 gaat over postzegels verzamelen. En dan komt het: Kees plakt de postzegels in zijn postzegelschrift met reepjes gompapier (gom is een soort plaksel). Er staat: ' 't Gompapier kon je bijna altijd voor niets aan 't postkantoor krijgen; daar lagen zomaar hele stroken die langs de vellen postzegels hadden gezeten, soms op de grond, soms op de lessenaars, en je mocht ze gewoon meenemen.'

Dit vind je misschien geen passage om een beroemd stukje papier van te worden. Bovendien heten andere stukjes papier waar een plaklaagje opzit, bijvoorbeeld de rand van een envelop, óók gompapier. Maar vergeet niet dat, hoewel er ook duizenden mensen Kees heten, juist de gewoonste van alle Kezen het beroemdst werd dankzij Kees de jongen.

Het zou heel goed kunnen dat het de strookjes gompapier die van postzegels zijn gescheurd net zo vergaat. Kees begreep dat beroemd worden begint met opvallen. En de strookjes van de postzegels hebben nu al twee keer in de krant gestaan.

    • Margriet Oostveen