Ambtenaren dreigen in Argentinië

BUENOS AIRES, 7 JULI. Ambtenaren in de Argentijnse deelstaat Cordoba, die al drie maanden geen loon of pensioen hebben ontvangen, hebben gewaarschuwd voor nieuwe ongeregeldheden na het mislukken van een overeenkomst tussen zes Argentijnse banken met een Amerikaanse bank voor een overbruggingskrediet van 150 miljoen dollar. Die overeenkomst zou uitbetaling van de ambtenarensalarissen mogelijk gemaakt hebben.

De federale regering weigert het budget van de deelstaat te verhogen. Zij eist dat Cordoba en enkele andere deelstaten ingrijpende economische hervormingen uitvoeren, waarbij het relatief grote aantal ambtenaren wordt teruggebracht. Twee weken geleden vielen bij ongeregeldheden tussen protesterende ambtenaren en oproerpolitie twaalf gewonden en werden 300 arrestaties verricht.

De gouverneur van Cordoba, Eduardo Angeloz, heeft gisteren gezegd te zullen aftreden uit protest tegen de behandeling van zijn provincie door de regering in Buenos Aires. Cordoba is een van de weinige Argentijnse deelstaten die door de radicale oppositiepartij UCR worden bestuurd. President Carlos Menem, die na zijn verkiezingsoverwinning van april morgen officieel aan zijn tweede ambtstermijn begint, heeft laten weten door te zullen gaan met zijn economische politiek. (AP, Reuter)