Alitalia-piloten schorten hun stakingen op

ROME, 7 JULI. De Italiaanse pilotenbonden hebben toegezegd dat zij de komende drie maanden, tot 30 september, niet zullen staken, maar zij hebben een bemiddelingsvoorstel van het kabinet in hun conflict met de luchtvaartmaatschappij Alitalia afgewezen. De rest van het Alitaliapersoneel, lid van bonden die deel uitmaken van de drie grote vakfederaties, is wel akkoord gegaan met het bemiddelingsvoorstel. Een onderdeel daarvan was de belofte om een half jaar lang af te zien van looneisen en stakingen, in ruil voor meer inspraak in het beleid. Alitalia zou een jaar krijgen om met een saneringsplan zijn financiën beter op orde te krijgen, onder andere door verkoop van onroerend goed. “De piloten hebben nee gezegd.. Dat is ernstig onverantwoordelijk gedrag,” zei minister van arbeid Tiziano Treu, die al geruime tijd probeert te bemiddelen in het slepende conflict. De vluchten van Alitalia hebben de afgelopen tijd zwaar geleden onder wilde stakingen van piloten.