Aanklager O.J. Simpson is klaar

LOS ANGELES, 7 JULI. De aanklager in het proces tegen de Amerikaanse sportheld O.J. Simpson, verdacht van de dubbele moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ronald Goldman, heeft gisteren na vijfeneenhalve maand en de verhoren van 57 getuigen de bewijsvoering beëindigd. De zaak trekt in de Verenigde Staten meer aandacht van de media dan Bosnië, Haïti en de bomaanslag in Oklahoma City bij elkaar.

Het woord in wat “het proces van de eeuw” wordt genoemd is vanaf maandag aan de verdediging. De leider van het 'dream team' van advocaten, Johnnie Cochran, zal eerst vandaag nog de jury verzoeken het proces tegen zijn cliënt te beëindigen, omdat de aanklager er niet in geslaagd zou zijn de bewijsvoering zonder redelijke twijfel te presenteren. De advocaten van Simpson verwachten dat de tweede fase van de rechtszaak ongeveer zes weken zal duren.

Simpson (47) verklaarde al meteen aan het begin van het proces op 24 januari onschuldig te zijn aan de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, die in de nacht van 12 juni 1994 werden doodgestoken. Als hij schuldig wordt bevonden, wacht hem mogelijk levenslange gevangenisstraf.

Een van de dieptepunten voor de aanklager was drie weken geleden toen Simpson in de rechtszaal de bebloede handschoenen van de dader niet goed aankreeg en zei dat ze “te strak” zaten. Volgens analisten hebben de aanklagers voor het overige het bewijs geleverd dat ze beloofd hadden. Ze hebben er veel aan gedaan om Simpson af te schilderen als een tiran die geobsedeerd werd door zijn ex-echtgenote. Een van de belangrijkste bewijsstukken is een bloedspoor dat leidt van de plaats van de misdaad naar Simpsons eigen slaapkamer. Volgens DNA-experts is er slechts een onwaarschijnlijk kleine kans dat dit bloed niet van Simpson was. (Reuter, AP)