Waarde van munt recent sterk verbeterd; Rusland belooft koers roebel stabiel te houden

MOSKOU, 6 JULI. De Russische regering heeft gisteren beloofd de koers van de roebel tot 1 oktober stabiel te houden. De belofte, de eerste van dit soort sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, wordt in Moskou geïnterpreteerd als een blijk van groot vertrouwen in het eigen financiële beleid.

In een verklaring die is ondertekend door premier Tsjernomyrdin en de president van de Centrale Bank, Tatjana Paramonova, staat dat de roebel de komende drie maanden zal zweven tussen de 4300 en de 4900 roebel tegen één Amerikaanse dollar. Als deze bandbreedte dreigt te worden overschreden zal de Centrale Bank interveniëren. De valutareserve van de bank wordt geschat op tien miljard dollar. Minister van financiën Boris Panskov kondigde gisteren aan af te treden als de belofte niet wordt nagekomen.

De belofte komt na twee maanden waarin de Russische munt een opmerkelijk ommekeer heeft gemaakt. Sinds de koers drie jaar geleden werd vrijgegeven is de roebel constant in waarde gedaald, van 100 tegen 1 dollar in januari 1992 tot 5130 eind april dit jaar. Daarna volgde echter een bijna onafgebroken periode van stijging. De afgelopen twee weken heeft de munt zich gestabiliseerd rond 4560 tegen 1 dollar.

De stijging was opmerkelijk omdat tegelijkertijd de inflatie doorging: 8,5 procent per maand in april, 7,9 procent in mei en 6,7 procent in juni. De regering was eerder dit jaar uitgegaan van een inflatie van minder dan 2 procent in juli. Een sluitende verklaring voor de koers van de roebel is ook niet gegeven maar bewust beleid van de Centrale Bank heeft in elk geval meegespeeld. De Centrale Bank heeft commerciële banken verplicht hun roebel-reserves te vergroten en het wisselen van roebels in dollars moeilijker gemaakt.

“Het kabinet en de Centrale Bank hebben deze beslissing lange tijd voorbereid. De beslissing is ingegeven door de noodzaak om de nationale munt te versterken”, zei premier Tsjernomyrdin gisteren in een korte toelichting. Zonder een solide en sterke munt kunnen Ruslands economische problemen niet worden opgelost, aldus de premier. Als de maatregel een succes is zal het beleid na 1 oktober worden voortgezet.

Minister van financiën Panskov zei op een aparte persconferentie dat de vaste bandbreedte van de roebel stabiliteit op de financiële markt zal brengen, exporteurs zekerheid zal geven en mensen die in dollars sparen - zoals de meeste Russische spaarder doen - zal beschermen tegen plotselinge koersschommelingen.

De maatregel is genomen in overleg met het Internationale Monetaire Fonds, zo zei Panskov. Het IMF heeft Rusland eerder dit jaar ter stabilisering van de roebel een krediet van 6,4 miljard dollar verstrekt.

In Moskou is vooralsnog uiteenlopend gereageerd. Oud-premier en hervormer Jegor Gajdar noemde de beslissing “correct, zij het laat”. De voorzitter van de begrotingscommissie van het parlement, de liberaal Michail Zadornov, zei echter dat “de regering en de Centrale Bank gevangene zijn van hun eigen illusies over de het terugbrengen van de inflatie. Zij overschatten het succes van hun monetaire beleid”. Volgens verscheidene bankiers waren er geen economische gronden voor een zo stabiele roebelkoers. De roebel verloor vanmorgen 17 punten tegenover de dollar, nadat de munt gisteren 6 punten had verloren en staat nu op 4576 tegen 1 dollar.

De krant Izvestija interpreteerde het besluit vanmorgen mede als poging tot versterking van Tatjana Paramonova. Zij leidt de Centrale Bank sinds oktober vorig jaar maar haar benoeming door president Jeltsin is nooit door het parlement goedgekeurd. Gisteravond zou de volksvertegenwoordiging opnieuw over haar kandidatuur stemmen.

    • Hans Nijenhuis