Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN

Tijdens de serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw wordt het traditionele Mozart Festival van het Radio Kamerorkest dit jaar gedirigeerd door Frans Brüggen, die hier deels de serie Haydn-concerten die hij in het Holland Festival bracht met zijn Orkest van de Achttiende Eeuw voortzet. Het eerste concert op 7 juli met sopraan Barbara Hendricks is uitverkocht. Op 8 juli 20u15 klinken van Haydn de symfonieën nrs 26 en 84; Alexei Lubimov speelt het Pianoconcert KV 491. Op 9 juli 20u15 opnieuw twee Haydn-symfonieën: de nrs 85 en 87. Verder: van Mozart het Klarinetconcert KV 622 met als soliste Sabine Meyer.

Na het weekeinde treedt een aantal buitenlandse orkesten aan: het Schleswig Holstein Musik Festival Orchester speelt op 10 juli 20u15 olv Herbert Blomstedt Mathis der Maler van Hindemith en de Zevende symfonie van Sibelius.

Het San Francisco Symphony Youth Orchestra speelt 10 juli 20u15 muziek van Bernstein, Rachmaninov (Tzimon Barto is de pianist in de Rapsodie op een thema van Paganini) en Tsjaikovski.

Het European Community Chamber Orchestra speelt 12 juli 20u15 olv Eivind Aadland muziek van Michael Nyman, Mozart (Barry Tuckwell is de solist in het Vierde hoornconcert), Schnittke en Haydn.

De Nederlandse Bachvereniging voert 13 juli 20u15 olv Jos van Veldhven muziek uit van Purcell en Händel.

ORLANDO FESTIVAL

Het veertiende Orlando Festival voor kamermuziek wordt van 9 tot 23 juli gehouden in de abdij Rolduc in Kerkrade. Bekende musici uit binnen- en buitenland geven masterclasses en ensmblelessen aan jonge professionals, conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs. Zelf concerteren ze 's avonds in het Wijngrachttheater. Een deel van de concerten zal plaats vinden in Aken. De eerste week staat in het teken van de kamermuziek van György Kurtág, waarbij de componist zelf aanwezig zal zijn. Samen met zijn echtgenote treedt hij op 9 juli op met delen uit zijn Játekok (Spelen) voor piano twee- en vierhandig en met Bach-transcripties. Andere festivalthema's zijn dit jaar kwintetten van Mozart en instrumentale kamermuziek van Schumann. Naast het Nederlandse Orlando Kwartet treden dit jaar o.a. op het Vogler Kwartet, Hatto Beyerle, Michel Portal, Kim Kashkasian, Csaba Király en Laurendce Gien. Inl. 020-6230469 en 045-466914 (alleen tijdens het festival). Wijngrachttheater: 045-454141.