Voorkeur; Musea

MUSEA HAARLEM

Ter illustratie van de traditionele thema's van het stededicht - roem van het verleden, commercie en nijverheid, trots op de burgers, verheerlijking van stad en landschap - is de collectie van het Frans Halsmuseum op een verrassende manier opnieuw gegroepeerd en aangevuld met goedgekozen bruiklenen. Op de tentoonstelling Promotie van een stad in kunst en historie ziet de bezoeker naast de nooit vervelende regenten- en schuttersstukken van Hals, werken uit het Boymans en het Rijksmuseum, uit het Mauritshuis en verschillende Duitse musea. T/m 3 sep, Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, ma-za 11-17u, zo 13-17u en Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 13-17u.

OUDE KUNST

In het Centraal Museum in Utrecht zijn t/m 10 september twee tentoonstellingen te zien: De particuliere collectie Van Baaren (Nederlandse en Franse meesters uit de 19de en vroege 20ste-eeuw) en De Keuze van Simon Levie (16e en 17e eeuwse schilderkunst). De tentoonstellingen sluiten min of meer op elkaar aan en de weg van Jan van Scorel tot Carel Willink verloopt vrijwel chronologisch. Agnietenstraat 1, di-za 10-17u, zo 12-17u.

AMERIKAANSE FOTOGRAFIE

Het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA) was in 1940 het eerste museum dat fotografie systematisch ging verzamelen. Op de tentoonstelling American Photography zijn 175 afbeeldingen te zien, die de periode 1890-1965 beslaan. Een afgemeten tocht door vijfenzeventig jaar fotografie in een land dat op dit terrein al een eeuw toonaangevend is. T/m 31 aug, Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam, dag 11-17 u.

EN VERDER

Charley Toorop, t/m 29 okt, Kröller-Müller Museum, Otterlo; Pop Art. Topstukken uit de 'Collectie Nederland', t/m 12 nov, Kunsthal, Rotterdam; The Beatles, populaire stof, t/m 24 sep, Nederlands Textielmuseum, Tilburg; De Magie van Disney, t/m 3 sep, Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch; Reistogten om den aardkloot-de ontdekking van de wereld door kooplui en geleerden, t/m 9 juli, bibliotheek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Amsterdam; Nederlandse tekeningen uit de 19de eeuw deel 2, t/m 9 juli, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam; Tentoonstelling van litho's van Vincent van Gogh, t/m 27 aug, Van Gogh Museum, Amsterdam; Waterwerken, t/m 3 sep, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam.