Voorkeur; Films

BULLETS OVER BROADWAY

Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Utrecht, Springhaver.

IL CONFORMISTA

In Bernardo Bertolucci's grandioos gefilmd schouwspel van onzekerheden zoekt een Romeinse intellectueel tevergeefs zijn heil in totale aanpassing aan de fascistische samenleving. Amsterdam, Rialto; Utrecht, 't Hoogt.

101 DALMATIERS

Uit 1961 stamt dit legendarische animatieverhaal uit de studio's van Walt Disney en nog altijd is het onweerstaanbaar: met Cruella de Vil - geen heks maar een femme fatale die een jas van gestippeld Dalmatiër-bont wil, met een ongeruste vader- en moederhond en met negenennegentig jonge hondjes die allemaal een eigen uiterlijk en karakter lijken te hebben. In 33 theaters.

DANGEROUS LIAISONS

Stephen Frears laat samen met toneelschrijver Christopher Hampton zijn licht schijnen over de brievenroman van Choderlos de Laclos uit 1782. In het decadente Ancien Régime beoefenen de Marquise de Merteuil (Glenn Close) en de Vicomte de Valmont (John Malkovich) hun favoriete sport: het manipuleren en verleiden van jonge onervarenen uit de haute bourgeoisie, om eigen aanzien en reputatie te verstevigen. Middelburg, Texel.

DIE HARD WITH A VENGEANCE

Superieure actiefilm van John McTiernan vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossejacht door snikheet Manhattan. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. In 81 theaters.

LUDWIG 1881

Delicate debuutfilm van de Zwitserse broers Dubini over de excentrieke Beierse koning Ludwig. Alleen al gewaagd, omdat niet alleen het onderwerp hetzelfde is als Visconti's portret, maar ook de vertolker, Helmut Berger. De regisseurs zijn erin geslaagd een geheel eigen visie te ontwikkelen op een historisch ware reis van de vorst langs het Vierwoudstedenmeer, met de acteur Joseph Kainz die Schillers Wilhelm Tell moet reciteren. Over de onverenigbaarheid van ideaal en realiteit, met een onverzettelijk eenzame Berger. Amsterdam, Desmet; Nijmegen, Cinemariënburg.

SHALLOW GRAVE

Briljante reconstructie van een hechte vriendschap tussen twee mannen en een vrouw. Een koffer met geld is de splijtzwam; het niet mis te verstane geweld is acceptabel, omdat regisseur Danny Boyle en scenarist John Hodge aannemelijk maken dat er geen andere oplossing meer is. De hoofdpersonen vervallen op bloedstollende wijze van kwaad tot erger. Utrecht, Movies; Haarlem, Brinkmann.

ED WOOD

Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Amsterdam, Movies; Utrecht, Movies; Den Helder, Filmhuis.

EN VERDER

Reservoir Dogs, Amsterdam, Movies; Exotica, Groningen, Liga 68; Eindhoven, Plaza Futura, Nijmegen, Filmkafé; Once were Warriors Groningen, Liga '68; Tilburg, Cinecitta; Prêt-à-Porter, in 14 theaters;

What's eating Gilbert Grape? Leeuwarden, Club; Maastricht, Cine K; Heavenly Creatures, Amsterdam, Uitkijk; Delft, Filmhuis; Little Women, Utrecht, Springhaver.