Verkiezingen Armenië 'vrij maar niet eerlijk'

JEREVAN, 6 JULI. Een groep buitenlandse waarnemers heeft de gisteren in Armenië gehouden parlementsverkiezingen “vrij maar niet eerlijk” genoemd.

De waarnemers zeiden dat een aantal oppositiepartijen niet aan de verkiezingen heeft kunnen deelnemen en dat de regeringspartij tijdens de voorbereiding van de verkiezingen is bevoordeeld. Vooral het verbod van de nationalistische partij Dasjnaktsoetioen werd door de waarnemers van de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) gehekeld.

De regering heeft bovendien in de elektronische media veel propaganda gemaakt voor de regeringspartijen; daarbij zijn de standpunten van de oppositie naar het oordeel van de OVSE-waarnemers onvoldoende aan bod gekomen. Oppositionele politici hebben bovendien geklaagd over intimidatie en bedreigingen en ook met de kieslijsten bestonden volgens de waarnemers problemen. Veel lijsten waren verouderd en bevatten “een groot aantal namen” van overleden of verhuisde kiezers. Bij de verkiezingen zelf hebben zich geen procedurele problemen voorgedaan. De Armeniërs konden vrij hun stem uitbrengen. Volgens de waarnemers kunnen de verkiezingen derhalve “volgens Europese criteria over het algemeen wel vrij maar niet eerlijk” worden genoemd.

Bij de verkiezingen kozen de Armeniërs een nieuw parlement en brachten ze tevens in een referendum hun stem uit over de nieuwe grondwet van het land. Over de uitslagen is nog weinig bekend, maar volgens de woordvoerder van het parlement, Vachgan Mkrtsjian, stevenen de regerende Al-Armeense Nationale Beweging en haar bondgenoten op een overwinning af. (Reuter, AFP)