Tokio arresteert man na traangas-aanslag

TOKIO, 6 JULI. De Japanse politie heeft vandaag een man gearresteerd voor het rondspuiten van traangas op 19 april op het belangrijkste station van de stad Yokohama, 30 kilometer ten zuidwesten van Tokio. Dit heeft een woordvoerder van de politie vandaag meegedeeld. Ruim 500 mensen moesten na het incident korte tijd in het ziekenhuis worden behandeld.

De verdachte is Koji Hara (29), een voormalig lid van de Japanse mafia, de yakuza. Hara was al in politiebewaring in verband met oplichting maar heeft tijdens zijn verhoor deze aanslag bekend. Hara heeft destijds met een spuitbus traangas rondgespoten omdat hij “problemen had in zijn liefdesleven en met het vinden van werk”.

De politie kon destijds geen spoor van de oorsprong van het gas vinden en vermoedde dat het om het 'naäpen' van de dodelijke aanslag in Tokio op 20 maart ging. Het incident in Yokohama en andere vergelijkbare gebeurtenissen hebben wel de angst aangewakkerd bij publiek en overheid voor verdere aanslagen.

De op 16 april gearresteerde leider van de sekte Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, die is aangeklaagd voor moord in verband met de aanslag op 20 maart, heeft inmiddels drie aanklachten tegen zich lopen. Gisteren werd hij aangeklaagd voor het geven van het bevel om een sektelid te wurgen. Het slachtoffer wilde in januari 1994 de sekte verlaten. Een medelid heeft nu bekend dat Asahara hem vervolgens opdracht gaf de man te wurgen. De politie arresteerde vorige week de vrouw van Asahara op verdenking van medeplichtigheid in deze zaak.

Ten derde is Asahara aangeklaagd voor het opdracht geven tot de produktie van LSD, amfetaminen en andere illegale drugs.

De politie heeft in totaal 34 kaderleden van de Aum-sekte aangeklaagd in verband met de aanslag op 20 maart. Zeven leden van deze groep zijn nog steeds voortvluchtig. De politie intensiveert nu haar zoekacties naar deze zeven, omdat twee verhinderde aanslagen op dinsdagavond, en een eerdere op 5 mei, als serieuze represailles van de sekte tegen de politie worden gezien. Ook vandaag rukte de politie van Tokio uit na een melding van gas in een metrostation. Het bleek echter om loos alarm te gaan. (Reuter, AP)