Spanjaard directeur van Witte de With

ROTTERDAM, 6 JULI. De Spaanse conservator Bartomeu Mari (1966) volgt per 1 november dit jaar Chris Dercon op als directeur van Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst, in Rotterdam. Dercon treedt per 1 januari aan als directeur van het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen.

Mari, die filosofie heeft gestudeerd in Barcelona, is nu nog conservator bij het IVAM-Centre Julio González in Valencia. Kort na zijn studie maakte hij zijn eerste tentoonstelling met werk van Joseph Kosuth. In datzelfde jaar, 1987, richtte hij met anderen het kunsttijdschrift El Guía op en begon kunstrecensies te schrijven voor de Catalaanse krant Avui.

Van 1989 tot 1993 was Mari verbonden aan de Fondation pour l'Architecture in Brussel, waar hij meewerkte aan tentoonstellingen over onder meer Boekarest na de dood van Ceaucescu, over Raoul Hausmann, Dan Graham, Marcel Broodthaers, Matt Mullican en Judith Barry. Nu bereidt hij in Valencia een overzicht voor over Picabia, dat in oktober opent.

Volgens Witte de With heeft het bestuur Mari gekozen omdat hij 'overkomt als een gedreven persoon, die zeer bekend is met en in de internationale kunstwereld, en (omdat) hij het beleid van Witte de With op een geheel eigen wijze zal voortzetten'. Zijn aanstelling geldt in principe voor drie jaar en kan daarna verlengd worden.

Onder leiding van Chris Dercon komen in de Witte de With nog twee tentoonstellingen tot stand. Na het overzicht Paul Thek, dat tot en met 8 oktober te zien is, volgen de exposities van Eleanor Bond en Brandt Junceau (28/10-31/12) en Edwaerd Muybridge, Carl Andre, Marcel Broodthaers en Jan Dibbets (20/1-3/3/96).