Rotterdam treedt op tegen drugstoeristen

ROTTERDAM, 6 JULI. Rotterdam gaat de komende weken hard optreden tegen Franse, Belgische en Duitse drugstoeristen. Met een 'zomeroffensief' tegen drugstoerisme moet de groeiende overlast in met name het centrum van de stad worden tegengegaan.

De politie zal drugstoeristen en drugsrunners, hun 'gidsen' naar de lokale drugspanden, bestrijden door gebruik te maken van bestaande bevoegdheden, inclusief het tijdelijke messenverbod en het samenscholingsverbod van verslaafden in de binnenstad. Justitie zal gedurende de zomer een aantal cellen reserveren voor arrestanten. Tevens zal snelrecht worden toegepast op aangehouden runners en dealers en zal men verdachten door middel van voorlopige hechtenis langer van straat houden.

De Rotterdamse officier van justitie R. Gerding liet dinsdagavond in de raadscommissie drugsoverlast weten voorstander te zijn van een 'inreisverbod' voor bekende drugstoeristen. “We zullen niet schromen deze maatregel aan de rechter voor te leggen”, aldus Gerding. Rotterdam hoopt met een publiciteitcampagne in België en Frankrijk het beeld van Rotterdam als vrijhaven voor drugsverslaafden te doorbreken. Een team van voorlichters moet daarvoor de mogelijkheden onderzoeken. Gedacht wordt aan radiospotjes op lokale zenders, maar een betrokkene erkent “dat het moeilijk is om de juiste toon te vinden”.

Volgens de Rotterdamse commissaris P.J. van Zunderd, voorzitter van de landelijke stuurgroep drugstoerisme, is door eerdere acties tegen drugstoeristen de overlast in met name Rotterdam-Zuid sterk afgenomen. Bij acht grote acties tegen drugstoeristen en -runners zijn in het afgelopen jaar 768 verdachten opgepakt, waaronder 300 drugsrunners en 350 drugstoeristen. Daarbij werden ondermeer 'lokauto's' ingezet met Franse en Belgische agenten.

Van Zunderd: “Maar het blijft kat-en-muis. Neemt de overlast af in Zuid, dan neemt het toe op de andere Maasoever. Als we controleren op de A-16, gaan drugstoeristen provinciale wegen gebruiken. Het feit is nu eenmaal dat de dope hier driemaal zo goedkoop is.” Van Zunderd ziet geen heil in een 'inreisverbod'. “Evidente drugstoeristen kunnen we ook ontmoedigen door eindeloos te controleren en ze voor elke overtreding te straffen.”