Rede Beatrix verbeterde 'speciale relatie' Israel

DEN HAAG, 6 JULI. De 'speciale relatie' tussen Israel en Nederland is verbeterd na de redevoering van koningin Beatrix op 28 maart in het Israelische parlement (Knesset). Dit zegt de vertrekkende ambassadeur van Israel in Nederland, M. Bavly, in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

De koningin sprak toen onder meer over het feit dat in de Tweede Wereldoorlog “(...) het Nederlandse volk de ondergang van zijn joodse medeburgers niet heeft kunnen verhinderen”. De toespraak werd live uitgezonden in Israel.

De traditioneel uitstekende relatie tussen Nederland en Israel liep volgens de ambassadeur “schade op door het olie-embargo van eind 1973, door de oorlog in Libanon van 1982, èn door de intifadah”, de opstand van de Palestijnen. Negatief is de relatie echter nooit geweest. Bavly: “Er bestaat een speciale relatie, die ik als volgt zou willen definiëren. Als Israel iets verkeerd doet, zal een Brit of een Fransman roepen: 'Heb ik je het niet gezegd?' Terwijl als Israel iets goed doet, een Nederlander zal roepen: 'Heb ik je het niet gezegd?' ”

De ambassadeur levert kritiek op de geringe economische betrokkenheid van de Europese Unie bij het vredesproces. Hij pleit voor ruimere openstelling van de Europese markt voor Israelische landbouwprodukten, zodat de Israelische kwekers de concurrentie met Arabische landbouwprodukten kunnen aangaan.