President Algerije hard tegen extremisten

ALGIERS, 6 JULI. De Algerijnse president, Liamine Zéroual, heeft gisteren gezworen de moslim-extremistische opstand te zullen uitroeien die Algerije sinds januari 1992 teistert. Alleen gematigde fundamentalisten die geweld veroordelen zijn als gesprekspartner aanvaardbaar, zei hij. Zérouals harde uitspraken werden geëchood in het legerblad El-Djeich.

Zéroual sprak ter gelegenheid van de 33ste verjaardag van de Algerijnse onafhankelijkheid. Vantevoren was druk gespeculeerd over een versoepeling van het standpunt van de Algerijnse regering tegenover het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), met name de vrijlating van gevangen FIS-leiders. Het recente ontslag van de minister van binnenlandse zaken, een havik in de strijd tegen de gewapende moslim-opstand, had dergelijke speculaties versterkt.

Maar Zérouals belofte “het terrorisme uit te roeien” vormde niet meer dan een herhaling van jarenlange eerdere dergelijke uitspraken. “Door de nationale waakzaamheid zonder respijt te handhaven, door de vastberadenheid van onze heldhaftige veiligheidstroepen en de politiek van vriendschappelijke uitwisseling met dwalende vrienden, zullen we samen de definitieve uitroeiing bewerkstelligen van het verwerpelijke terrorisme en het ontoelaatbare geweld uit onze maatschappij”, zei hij. Hij maakte niet met zoveel woorden melding van contacten die het Algerijnse leiderschap vorige maand volgens politici en diplomaten met gevangen FIS-leiders hervatte. Wel herhaalde hij dat een dialoog alleen vooruitgang kan opleveren als deze plaatsheeft binnen het kader van respect voor de grondwet en de wetten van de republiek en als geweld wordt afgezworen.

Tegelijk meldde de krant La Tribune de arrestatie van een vooraanstaande fundamentalist, sjeik Hocine Slimani, die volgens persberichten de laatste weken had bemiddeld tussen FIS-leiders en het bewind. Slimani zelf vertelde vorige week in een vraaggesprek met La Tribune dat Zéroual een persoonlijke ontmoeting had gehad met de topleiding van het FIS. (AP, AFP, Reuter)