Partijen in Haïti vragen annuleren van verkiezingen

PORT-AU-PRINCE, 6 JULI. Een grote meerderheid van de Haïtiaanse politieke partijen wil dat de tien dagen geleden gehouden parlementsverkiezingen ongeldig worden verklaard omdat op vele plaatsen fraude zou zijn gepleegd. Veel Haïtianen zouden bovendien niet hebben kunnen stemmen omdat stembureaus niet opengingen of omdat hun naam op de registratielijsten ontbrak. Van de 27 Haïtiaanse politieke partijen willen 23 de - nog steeds niet gepubliceerde - uitslagen daarom annuleren.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zei gisteren dat “annuleren niet in het belang van democratie is”. President Aristide, wiens Lavalas-partij grote winst geboekt zou hebben, heeft zich niet over een annulering uitgelaten. Tot de voorstanders van annulering behoort de naar verwachting op een na grootste parij, het FNCD van Evans Paul, aankomend burgemeester van Port-au-Prince. Paul zei de uitslagen te zullen “negeren, ook als ze in ons voordeel zijn”. (Reuter)