Paniek onder de sprinters door prop papier uit publiek

LE HAVRE, 6 JULI. Vanuit de lucht lijkt het alsof Frankrijk bezaaid ligt met rotondes. Bij vrijwel elk kruispunt kan het dagelijkse verkeer een rondje rijden. Maar voor de wielrenners in de Tour de France zijn de rotondes een gevaarlijk obstakel. Gisteren vloog de Belg Sammie Moreels als een schaatsenrijder uit de bocht en in zijn spoor reed onder andere Laurent Jalabert tegen de hekken.

De Fransman kwam vijftig seconden na ritwinnaar Cipollini over de eindstreep, waardoor hij de gele trui kwijtraakte aan de zichtbaar verbaasde Italiaan Ivan Gotti. De hulpkracht van Gewiss stond ietwat witjes op het erepodium. Hij slaakte een geeuw en was nog niet helemaal doordrongen van de realiteit. Nog nooit heeft hij een overwinning behaald in zijn profloopbaan en zelfs de Maillot Jaune heeft die lege erelijst niet kunnen veranderen.

Het nieuws van de verrassende gele-truidrager Gotti verbleekte bij de valpartij in Le Havre. Ongeveer 2.5 kilometer voor de finish wist Moreels zich geen raad met zijn enorme snelheid. Het peloton rijdt in de slotfase van een korte, vlakke etappe soms wel 70 kilometer per uur. Normaal gesproken staat een veiligheidsman te zwaaien met een gele vlag, als de renners een gevaarlijk punt naderen. “Daarom kunnen we de organisatie nalatigheid verwijten”, sprak Moreels' kopman Wilfried Nelissen na afloop. De Belg kon opgelucht zijn met een paar flinke kneuzingen en een kapotte fiets.

Tour-directeur Leblanc wees alle kritiek van de hand. “Het was een stuurfout van Moreels.” De Société du Tour de France is zich meestal van geen kwaad bewust. Vandaar dat persvoorlichter Lelangue gisteravond verbaasd opkeek, toen hij hoorde dat de renners hadden geklaagd over het gebrek aan strobalen en het slechte overzicht bij de bewuste rotonde. In het midden van de cirkel stonden veel toeschouwers, die de situatie extra gevaarlijk maakten. Door de grote snelheid en de hinderlijke opstelling van de supporters werd Moreels danig verrast. Hij probeerde met zijn linkerbeen nog bij te sturen, maar het leed was toen al geschied.

Een andere verklaring voor de valpartij kwam uit de mond van Frédéric Moncassin, de sprinter van Novell. De Fransman reed in vierde positie, toen de rapste mannen de rotonde naderden. “Ik zag iemand met een prop papier gooien, waardoor de meesten van ons even werden afgeleid.” Moncassin bevestigde gisteravond dat zijn collega's ook een prop uit de lucht zagen vallen. Zelf kon hij de dranghekken juist ontwijken, maar de Oezbeek Abdoesjaparov was minder gelukkig. Hij verloor de groene trui aan Cipollini. De zwaarst getroffene was Fabio Baldato, die met een besmeurd gezicht en een groot verband zijn weg moest vervolgen. Eenmaal over de finishlijn sloeg de Italiaanse ritwinnaar van afgelopen zondag een Nederlandse fotograaf van zich af.

Eerder in de etappe van Alançon naar Le Havre klapten de Belg Redant en de Italiaan Politano tegen het asfalt, waarmee het grote aantal ongelukken in de Tour nog eens werd benadrukt. Redant moest de strijd staken met een gebroken neus en een paar kapotte tanden. Na Boardman is hij het tweede serieuze slachtoffer van de steeds grotere risico's die de coureurs in de Tour ondervinden. De Brit is herstellende van zijn valpartij in de proloog. Redant mag in België revalideren.

Het incident in Le Havre riep herinneringen op aan het verschrikkelijke ongeluk in de Tour van vorig jaar. In Armentières vergat Nelissen vooruit te kijken toen een politieman niets vermoedend aan het fotograferen was. Nelissen kwakte tegen de agent en Jalabert was het andere slachtoffer. De kopman van Once leek maandag alle schade te hebben hersteld toen hij precies een jaar na zijn valpartij de gele trui veroverde. Maar gisteren moest hij andermaal meemaken hoe snel geluk en ongeluk elkaar afwisselen in de Tour. Tot verdriet van heel Frankrijk stond Jaja met een kapotte fiets tegen de dranghekken. Uit woede smeet hij eerst een ander rijwiel tegen de grond, alvorens de laatste kilometers met reservemateriaal te vervolgen.

Van de Nederlanders wist Jeroen Blijlevens de rotonde bij de boulevard ongeschonden te passeren. De TVM-coureur herstelde zich van een paar heel zwakke dagen en eindigde gisteren op de tiende plaats. Juist Blijlevens was zich de afgelopen dagen rotgeschrokken van de chaos in de Tour. “Er wordt zo hard gereden, dat had ik nooit verwacht. Iedereen wil winnen, het is één grote stressboel”.

Vandaag rijden de renners richting Duinkerken, waar een nieuwe massasprint tot de mogelijkheden behoort. Weer zullen de rapste coureurs alle risico's nemen om die felbegeerde overwinning veilig te stellen. Het draaiboek in de Tour-gids vermeldt niet hoeveel rotondes de renners nog te wachten staan. Maar een ding is zeker: de laatste valpartij moet nog komen.

    • Jaap Bloembergen