'Nigeria onderdrukt Ogoni's'

LAGOS, 6 JULI. De Nigeriaanse regering voert een terreurcampagne tegen de inwoners van Ogoni-land, aldus de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch/Africa (HRWA) in een gisteren verschenen rapport. Sinds vorig jaar mei zijn ten minste vijftig Ogoni's standrechtelijk geëxecuteerd en het proces tegen de radicale Ogoni-leider Ken Saro-Wiwa is niet eerlijk, aldus HRWA. In het rapport roept de organisatie de landen van de Europese Unie op om sancties tegen Nigeria in te stellen.

Ogoni-land, een gebied in het zuidoosten van Nigeria, is een van de meest olierijke gebieden in de Westafrikaanse staat. Radicale Ogoni's ijveren al jaren voor zelfbeschikking voor hun volk. Daarnaast willen zij dat de Nigeriaanse autoriteiten en Shell, tot 1993 de grootste olie-exploitant in het gebied, de Ogoni's compenseren voor de schade die de oliewinning aan het milieu heeft toegebracht en hen in de opbrengst van die winning laten delen. Vorig jaar mei werden vier gematigde Ogoni-leiders door stamgenoten vermoord. Het Nigeriaanse bewind beschuldigt Saro-Wiwa ervan hen tot de moordpartij te hebben aangezet. (Reuter)