Muskens: Nederland moet Soekarno eren

UTRECHT/BREDA, 6 JULI. Nederland moet Soekarno, de eerste president van de Indonesische republiek, eren. Dit zegt bisschop Muskens van Breda, die jarenlang in Indonesië heeft gewoond, naar aanleiding van een verklaring van de Nederlandse bisschoppen bij de herdenking van de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Indonesië.

“Een hoge Nederlandse autoriteit, de minister-president of een minister, zou eens plechtig moeten stilstaan bij het standbeeld van Soekarno en Hatta in Jakarta. Daar is op 17 augustus 1945 de vlag gehesen en de proclamatie van de Indonesische onafhankelijkheid voorgelezen”, aldus Muskens.

Verzoening houdt volgens de bisschop in dat je jezelf vernedert, dat je buigt. Maar dat leidt volgens hem tot grootheid. “Zo'n daad bij het monument voor Soekarno, die voor de Indonesiërs de vader des vaderlands is gebleven, zegt meer dan welke speech ook.”

Soekarno is voor de Indonesiërs niet alleen het symbool van de strijd tegen de onderdrukking, maar ook de magiër van de eenheid, aldus Muskens. De Indonesiërs spraken Muskens bijna nooit aan over de gruwelijke dingen die ze tijdens de Japanse bezetting hebben meegemaakt, maar heel vaak over de diepere vernederingen door de Nederlanders voor 1940. “Dat wij in vredestijd toen zo behandeld zijn” - daarover raken ze niet uitgepraat, aldus Muskens.

In hun verklaring noemen de bisschoppen de Nederlandse reactie op de onafhankelijksverklaring van Indonesië een tragische vergissing. “Talloze Indonesiërs zijn er het slachtoffer van geworden.”

Hoewel missionarissen al vanaf de jaren twintig pleitten voor medezeggenschap van de inheemse bevolking in het regeringsbeleid, was Nederland op die onafhankelijkheidsverklaring niet voorbereid. Ons land wilde na de Tweede Wereldoorlog eerst het oude gezag herstellen. Dit beleid werd ook gesteund door de katholieken in de Nederlandse politiek, erkennen de bisschoppen.

Een geheel eigen drama noemen de bisschoppen het lot van de Molukse gemeenschap die zich voor een deel in ons land moest vestigen. Zij verdienen voluit steun om zich in een geheel nieuwe situatie te hervinden, aldus de bisschoppen.