Miniatuurpark Appelscha

Klein mag je miniatuurpark Appelscha eigenlijk niet noemen. Met een oppervlakte van 1,8 hectare is het bijna net zo groot als Madurodam. Klein is wel de bekendheid van het Groningse park. “Dat komt omdat we hier nog maar zeven jaar bezig zijn, Madurodam bestaat veertig jaar”, zegt Rikus Kramer die de leiding over het park heeft.

Een van de mooiste modellen in Appelscha vindt hij het Groningse treinstation. Ook in Madurodam staat een klein versie van het station van Groningen. “Maar daar hebben ze de helft weggelaten”, aldus Kramer. Aanstaande zaterdag rijdt er een bijzondere trein - bestaande uit 650 wagons en getrokken door 14 locomotieven, samen 250 meter lang - over de modelspoorbaan van miniatuurpark Appelscha. Vertrek: 14u. Het moet Appelscha een vermelding in het Guinness Book of Records opleveren. Boerestreek 7a, Appelscha. Inl 05162-2200.

Een andere bijzondere trein is t/m 4 september in de expositieruimte van Madurodam te zien. Daar is de 'koninklijke modelspoorbaan' - in 1939 aan prinses Beatrix geschonken door de Nederlandse Spoorwegen die toen 100 jaar bestonden - opgesteld. De kleine trein die hier rijdt wordt getrokken door een model van de 'De Arend'. Het is voor het eerst dat de koninklijke spoorbaan in deze vorm voor het publiek te zien is. Haringkade 175, Den Haag. Inl 070-3553900.