Luchtactie Serviërs, strijd in Srebrenica

SARAJEVO, 6 JULI. Een vliegtuig van de Bosnische of Kroatische Serviërs heeft gisteren ondanks het vliegverbod in het Bosnische luchtruim een luchtaanval uitgevoerd in Bihac. In de moslim-enclave Srebrenica wordt vandaag hevig gevochten. Het Nederlandse contingent blauwhelmen is in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Volgens VN-woordvoerders vuurde een gevechtsvliegtuig van de Serviërs drie raketten af op de hydro-elektrische centrale in Ostrozac, negen kilometer van Bihac in de gelijknamige moslim-enclave in het noordwesten van Bosnië. Die centrale voorziet de hele enclave van stroom. De raketten misten hun doel maar richtten wel schade aan in de omgeving en verwondden een kind.

Het ging bij het vliegtuig om een Super Galeb, het type waarvan NAVO-vliegtuigen er in februari 1994 vier neerschoten in het eerste geweld dat werd gebruikt ter afdwinging van het vliegverbod. Het toestel was ofwel afkomstig van de vliegbasis Udbina in het gebied van de Kroatische Serviërs, niet ver van Bihac, ofwel van de vliegbasis van de Bosnische Serviërs bij Banja Luka.

De NAVO, die is belast met het toezicht op de naleving van het vliegverbod, liet weten geen onafhankelijke bevestiging te hebben van de aanval van gisteren, naast die van VN-waarnemers ter plaatse.

Premier Haris Silajdzic reageerde woedend op de afzijdigheid van de NAVO. “Als je iemands handen bindt en hem tegelijkertijd niet beschermt, ben je medeplichtig aan moord”, aldus Silajdzic.

VN-woordvoerders hebben gisteren uitlatingen gebagatelliseerd als zou de 'snelle-reactiemacht' (RRF) die wordt gevormd om de VN-vredesmacht UNPROFOR bij te staan, binnen enkele dagen in actie kunnen komen en met geweld corridors naar belegerde moslim-enclaves kunnen vrijmaken. De Franse opperbevelhebber, admiraal Lanxade, heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd dat de uit Fransen, Britten en Nederlanders bestaande RRF de humanitaire corridors naar de enclaves zou vrijmaken. Maar VN-woordvoerders in Zagreb en Sarajevo zeiden gisteren dat het nog enkele weken kan duren voordat de nieuwe strijdmacht in actie kan komen. De RRF is nog lang niet compleet. Er is nog geen mandaat. Bovendien hebben de Kroaten, de Bosnische Kroaten en de Bosnische moslims de grens van Bosnië voor de RRF ondersteunende Amerikaanse troepen gesloten. Vandaag doen onderhandelaars van de VN een nieuwe poging de problemen over de toelating van de Amerikanen te regelen. De Kroaten en de Bosniërs eisen opheldering over het mandaat van de RRF, haar omvang en de lengte van haar legering.

Rond Sarajevo werd gisteren opnieuw gevochten tussen het regeringsleger en de Bosnische Serviërs. Ook in de enclave Srebrenica kwam het tot zware gevechten. Het Nederlandse contingent blauwhelmen in Srebrenica werd in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Er wordt in Srebrenica met zware wapens, inclusief raketten, gevochten.

In juni, toen het regeringsleger een groot offensief begon rondom Sarajevo, is het aantal slachtoffers onder de burgerij verdubbeld in vergelijking met de maand mei. In mei vielen er door gevechtshandelingen en het optreden van sluipschutters in Sarajevo zeventig doden en 245 gewonden. In juni kwamen 144 burgers om het leven en werden er 608 gewond. (Reuter, AP, AFP)