KRAAKVARS SLAAI

Het is altijd aardig om te lezen hoe buitenlanders over onze eetcultuur denken. Soms leidt een hooggeplaatste Franse mening tot boze ingezonden brieven omdat we ons opeens beledigd voelen. Toch kwamen we er in de interviews die Philip Machanicus met de koks van de verschillende buitenlandse ambassades te Den Haag maakte niet eens zo slecht af. De Amerikaanse kok vond dat de Hollandse gasten altijd zo braaf hun bordje leeg aten en Pamela Nel, die af en toe in de keuken van de ambassadeur van Zuid-Afrika kookt, vertelde dat de Nederlandse keuken veel invloed heeft gehad op die van de Kaap. Met veel genoegen lees ik in een kookboek dat voor mij uit Zuid-Afrika werd meegebracht en waarin recepten van lezers en lezeressen van De Huisgenoot zijn opgenomen. De namen van de gerechten zijn zeer welluidend: zalige suurlemoen droompies, luihuisvroukoek, vinnige snoekbolletjies, waatlemoengenot, neuterige visvulsel, waterblommetjiessop... Zelfs de kookinstructies klinken Eybersachtig poëtisch en behoeven bijna (een sampioen is een champignon...) geen vertaling.

Sampioenslaai

Die slaaisous is veelsydig en kan ook oor ander groente soos murgpampoentjies of blomkool of 'n mengselslaai gebruik word. Mev. Ansie Coetzee van Klerksdorp sê sy maak die sous in groot maat aan en bêre dit dan in die koelkas.

1 blaarslaai, in stukkies gebreek

1 pakkie (250 g) knopiesampioene, met 'n klam lap afgevee en in 5-mm-skyfies gesny

100 g spekvleis, bros gebraai en grof gekap

halwe bossie pietersielie, fyn gekap

'n paar radyse vir garnering

Sous

200 ml sonnebloemolie

200 ml druiweasyn

50 ml suurlemoensap

4 groot knoffelhuisies, fyn gekap

10 ml basiliekruid

sout

peper

10 ml suiker

12.5 ml fyn gerasperde ui

Pak die slaaiblare op 'n slaaibord en rangskik die sampioene daarop. Sprinkel die spekvleis oor asook die pieteresielie. Garneer met radyse. Giet al die slaaisousbestanddele bymekaar in 'n fles en skud goed. Giet net voor opdienen oor die slaai. Bêre die res van die slaaisous in die koelkas tot weer nodig. Genoeg vir 4 mense.

    • Anne Scheepmaker