Kinderagenda

Vliegerworkshop

Waarom hebben vliegers een staart? Waarom gaat een vlieger pas goed omhoog als je hem eerst naar beneden trekt? Waar kan je vliegers eigenlijk allemaal van maken? Wie meer wil weten over vliegers en vliegeren kan op die vragen een antwoord krijgen tijdens de vliegerworkshop in het Technologie Museum Nint in Amsterdam. In een speciaal ingerichte zaal kunnen zo'n 24 kinderen tegelijkertijd zelf een vlieger maken van drie bouwtekeningen: de eenvoudige Tasvlieger, de Sleevlieger (bij sterke wind) en de Kiskeedee (voor gevorderen). Materiaal als vliegerpapier, voeringstof, bamboestokjes, vliegerkoord, lijm en stiften zijn aanwezig, maar als je zelf bijvoorbeeld leuke stickers of flippo's (misschien alleen de dubbele?) mee wil nemen om de vlieger te versieren, kan dat ook. (Of een plastic tas als basismateriaal). Voor kinderen vanaf 6 jaar, van 8 juli t/m 3 sep. dag. van 11-15u en in het weekend van 12u30-16u. Toegang ƒ 2,50. Technologie Museum Nint, Tolstraat 129, Amsterdam. Inl 020- 5708111.

Vlinders en kevers

Met vergrootglas, verrekijker, schepnet en zoekkaart bekijken en ontdekken dat er niet alleen mensen over de buitenplaats Boekesteyn wandelen. Want in de akkers leven veel vlinders en kevers, boven het water vliegen libellen en aan de slootkant kwaken de kikkers. Ook vind je er vogels en zelfs ringslangen. De vereniging van Natuurmonumenten organiseert vanuit het bezoekerscentrum 's-Graveland op donderdag 13, 20 en 27 juli, 3, 10 en 17 aug. vanaf 13u ontdektochten naar kriebelende, kruipende en vliegende beesten. Aanmelden bij M. Stevens, 035-563080. Kosten ƒ 1,-. Als er voldoende belangstelling is worden er twee groepen gemaakt: voor kinderen vanaf 6 jaar en voor kinderen vanaf 9 jaar. Ook kan je iedere dag, behalve maandag, zelf op puzzelspeurtocht gaan. Er is een route voor kinderen tot 8 jaar en een voor oudere kinderen (ƒ 1,50). Het bezoekerscentrum 's-Graveland is open van 10-17u, adres: Noordereinde 54b.

Mondriaan

Op basisscholen in de Haagse Schilderswijk hebben leerlingen billboards gemaakt geïnspireerd op Mondriaan. Eerst hebben ze in de klas het werk van Mondriaan bekeken en met elkaar besproken. Zo ontdekten ze dat Mondriaan meer is dat blauwe, rode, gele en witte vlakken; hij schilderde ook bomen, bloemen, duinen, kerktorens en boerderijen. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met tekenen en schilderen en zelf kozen ze uiteindelijk hun mooiste ontwerp. Vanaf vrijdag 7 juli zijn de billboards ( 3 bij 4 meter) te zien op diverse plekken in de Haagse Schilderswijk.

Wilhelmina's Zomer

In het parkje bij Hotel New York speelt het kindercircus Bambino: clowns, trapeze, jongleren, acrobatiek, goochelen, eenwielfietsen en nog veel meer. Woensdag 12 juli, naast Hotel New York, Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam. Alle leeftijden, vanaf 15u, toegang gratis. Inl 010-4390519.

Bouwworkshop

De huizen en boerderijen in het Openluchtmuseum zijn nog op een ouderwetse manier gebouwd. Dus geen ingewikkelde staalconstructies, beton of glas, maar van hout, leem, stenen en riet. De bouwdienst van het Openluchtmuseum is deze zomer bezig een 'los hoes'boerderij uit Drente te restaureren. Je kan goed zien hoe de vakwerkwanden met leem worden gevuld en hoe bijvoorbeeld het dak opnieuw met riet wordt bedekt (het rietdekken). Maar zélf bouwen is natuurlijk veel leuker; in de zomervakantie worden daarom iedere ochtend bouwworkshops gegeven. Daar leer je het maken en belemen van vlechtwerk, het in elkaar zetten van gebintconstructies (houtskelet zonder spijkers en schroeven), strodokken (bosjes stro tegen de tocht tussen de dakpannen) en het leggen van een keitjesvloer. De workshops beginnen om 10u30 en duren tot 12u30. 's Middags mag je dan al het geleerde in praktijk brengen; midden in het Openluchtmuseum staat een fantasiebouwwerk, een soort houten geraamte en dat mag je dan met leem, stro en keitjes afbouwen. Daarna worden de dakpannen gestapeld, tenen gevlochten en strodokken geplaatst. En als het heel mooi weer is wordt het leem met blote voeten in een kuip aangemaakt. Meesterbouwers die aan het bouwwerk hebben meegewerkt ontvangen aan het eind van de middag een certificaat. En alle bouwers mogen in het weekeinde van 23 op 24 septeber het eindresultaat komen bekijken (toegang dan gratis). Van 10 juli t/m 3 sep. voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Open dag. 09u30-17u en in het weekend van 10-17u. Toegang ƒ 10,- voor kinderen tot 12 jaar en daarboven ƒ 15,-. Inl 085-576100.

Jeugdland

Heb je nog geen leuke plannen voor de zomervakantie en woon je in de buurt van Rotterdam, dan kan je altijd nog naar Eldorado Jeugdland. In de Ahoyhal wordt een kindervakantiefestijn georganiseerd, waar je aan wel 100 verschillende activiteiten mee kan doen. Zo is er een uitgebreide Hobbyhoek, waar je kan tekenen, bloemschikken, collages maken en modellen tekenen. Een Beroepenplein met een bakker, metselaar, straatmaker en radioprogaammeur. Padvinders uit Rotterdam hebben een overlevingskamp gemaakt, waar je kan klimmen, slingeren, zweven, kruipen en stokbrood bakken op open vuur. Theater voor en door kinderen met goochellessen, spannende quizen, modeshows en de fruitparade. En verder een verkeerstuin, sportinstuif, kinderboerderij, smikkelhoek, gezondheidsstraatje, spellenhof en kindercomputerwereld, waar je zelf een krant kan maken of je eigen Suske & Wiske boek. En op 22 en 23 juli mag je gratis je opa en oma meenemen. Van 10 t/m 28 juli in de Ahoyhal, Zuiderparkweg 20-30, Rotterdam. Toegangsprijs ƒ 10,- per dag. Drie-dagenƒ 25,- en vijf-dagen-kaart ƒ 40,-. Ouders/begeleider ƒ 10,- Open dag. van 10-16u30u. Kaartverkoop aan de kassa van de Ahoy en op RET-verkooppunten in Rotterdam: stationsplein CS en metrostations Zuidplein, Marconiplein, Churchillplein, Capelsebrug en Spijkernisse Centrum.

Politie

Woensdag 12 juli houdt de politie in Rotterdam een open dag voor kinderen. Je bent dan welkom op het hoofdbureau aan het Doelwater. Daar wordt uitgelegd hoe de politie werkt en krijg je een leuke film te zien., Als je dan ook nog een paar vragen goed beantwoordt, word je later in het jaar uitgenodigd om te komen kijken naar de paarden, honden en auto's van de politie. Aanmelden 010-4173366.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker