Inhaalslag Damrak ten opzichte van Europese beurzen; Geduld van beleggers beloond na anderhalf jaar wachten

AMSTERDAM, 6 JULI. Bijna anderhalf jaar hebben Nederlandse aandelenbeleggers moeten wachten op een herhaling van de beursrecords van begin 1994. In januari vorig jaar bereikte AEX-index voor Nederlandse aandelen een slotkoers van 438,71 punten, en op 4 februari van dat jaar ging de index gedurende de dag zelfs even door de grens van 440 punten.

Tot tweemaal toe werd daarna een veelbelovende aanloop tot boven dat niveau in de kiem gesmoord. Eerst zorgde de krach op de obligatiemarkt in 1994 voor een oplopende kapitaalmarktrente van 5,5 procent tot 7,8 procent, waardoor de prijzen van aandelen in de richting van de gedaalde obligatiekoersen werden gecorrigeerd en de AEX terugzakte naar 385 punten. Een nieuw record had begin dit jaar kunnen worden gezet, toen de obligatiemarkt sterk aantrok en de kapitaalmarktrente daalde. Maar juist toen frustreerde de dalende dollarkoers tot rond de 1,52 gulden de opleving van de AEX-index, die voor een groot deel dollargevoelige beursfondsen bevat.

Vanmorgen slaagde de Amsterdamse Effectenbeurs er alsnog als eerste van de ons omringende landen in om door de reeks van hoogterecords te breken die vrijwel overal in de maanden rond de jaarwisseling van 1993 op 1994 werd gezet. De Duitse DAX-index moet terug naar 28 december 1993 voor het hoogterecord van 2284,56 punten, en stond daar vanmorgen met 2105 punten nog bijna negen procent onder. De Parijse CAC-40-index noteerde vanmorgen 1907 punten, en dat is meer dan zeventien procent oder het record van 2 februari 1994. De Britse FTSE-index stond vanmorgen op 3402 punten en noteerde daarmee bijna 4 procent onder het hoogtepunt van 3 februari vorig jaar. Belgische aandelen noteren nog zeven procent onder het record van 4 mei 1994.

De relatieve stijging van Nederlandse aandelen is volgens M. Molenaar van de Robeco Effectenbank grotendeels een inhaalslag ten opzichte van andere Europese aandelenbeurzen. “Nederlandse aandelen zijn altijd ondergewaardeerd geweest, maar de laatste jaren wordt het verschil met andere beurzen rechtgetrokken. De sterk gestegen, harde gulden zorgt er voor dat vanuit het perspectief van Zuideuropese en Amerikaanse beleggers Nederlandse aandelen het uitstekend doen, en dat maakt het Damrak bij buitenlanders populair.” Bovendien is er een extra binnenlandse vraag ontstaan vanuit Nederlandse institutionele beleggers. De pensioenfondsen ABP en PGGM gaven vorige maand opnieuw te kennen een grotere weging in aandelen na te streven, ook in Nederland.

Molenaar ziet een AEX-index van 460 punten als de juiste waardering op dit moment, maar die waardering hangt sterk af van het verloop van de kapitaalmarktrente. Als de obligatiemarkt, na het voorspoedige eerste halfjaar, de in juni ingezette correctie doorzet en daarmee zorgt voor een oplopende kapitaalmarktrente, dan zal de Amsterdamse beursindex in loop van het jaar weer moeten zakken. Het verloop van de dollarkoers heeft een nog onbekende uitwerking op de stijging van de bedrijfswinsten van de in Amsterdam genoteerde bedrijven. Met name de dalende dollar heeft er al voor gezorgd dat de winststijging is teruggeschaald van 16 procent in 1995 tot 10 procent.

Voor de zeer korte termijn zal veel afhangen van de uitkomst van de lopende vergadering van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Speculaties over een renteverlaging door de 'fed' vanaf het huidige niveau van 6 procent, als reactie op de sterk terugopende economische groei in de Verenigde Staten, stuwden de Dow Jones-index gisterenavond door de grens van 4600 punten. Mocht de Amerikaanse centrale bank afzien van een rentmaatregel, dan bestaat de kans dat Amerikaanse aandelen een stap terug doen. En op de korte termijn luistert het Damrak zeer goed naar de koersbewegingen op Wall Street.

    • Maarten Schinkel