Hoofdverdachte moord op toeriste ontkent

ALANYA, 6 JULI. De vier mannen die ervan worden beschuldigd eind mei drie Nederlandse toeristes bij de stad Alanya te hebben ontvoerd, verkracht en verwond - twee van de drie overleefden de poging tot moord - ontkennen elke betrokkenheid bij het misdrijf.

Dat bleek gisteren op de eerste dag van het proces tegen de verdachten in Alanya. Hoofdverdachte H. K. claimde de bekentenissen onder zware lichamelijke druk van politie en jandarma te hebben afgelegd. Bovendien zou hij medicijnen toegediend hebben gekregen die zijn geestelijke weerstand verminderden. Twee van de vier verdachten zijn jonger dan 18 jaar.

Toen de verdachten gisteren werden binnengeleid, ontstond een enorm tumult in in de raadzaal van het gemeentehuis in Alanya, dat door de grote belangstelling van zowel de plaatselijke bevolking als de Nederlandse pers voor deze gelegenheid als rechtzaal dienst doet. Vrouwen spogen in de richting van H.K., mannen lieten afkeurende geluiden horen. De twee Nederlandse toeristes die bij het misdrijf zwaargewond raakten en die vandaag als getuigen optreden, pakten ter ondersteuning elkaars hand en drukten het hoofd vaster in de kussens. Beide vrouwen hebben verwondingen aan de hals. De moeder van de 35-jarige vrouw uit Hilversum die de dood vond, wordt door familieleden en vrienden bijgestaan. Ook zij is vandaag in de rechtbank in Alanya aanwezig.

De rechter behandelde vanmorgen eerst de zaak van een Duitse toeriste die eerder door H.K. zou zijn verkracht. De rechter besloot hem drie maanden voor observatie in een psychiatrische kliniek te laten opnemen om te onderzoeken of H.K. ontoerekeningssvastbaar is, zoals hij zelf verklaart.

De openbare aanklager beschuldigde de vier mannen vanmorgen van een groot aantal misdrijven: ontvoering, verkrachting, beroving, twee pogingen tot moord en twee voltooide moorden. Een dag voor ontvoering van de Nederlandse toeristes zouden de vier mannen een Georgische vrouw hebben verkracht en vermoord. Haar zaak en die van de drie Nederlandse vrouwen zijn samengevoegd.

De openbare aanklager heeft al laten weten dat hij vier keer de doodstraf en tenminste 80 jaar gevangenisstraf zal eisen. De Turkse advocaten van de drie Nederlandse toeristes eisen tenminste zes keer de doodstraf. Zij menen dat de openbare aanklager een paar zaken over het hoofd heeft gezien. De doodstraf is sinds 1983 nooit meer door het Turkse parlement geratificeerd en daardoor niet meer uitgevoerd.