Henk Gemser terug als schaatscoach mannen allround/lange afstand

HEERENVEEN, 6 JULI. De uitvinder van de term 'Het zit fout tussen de oren' keert terug als coach van de mannenschaatsers. Henk Gemser zal komend seizoen de nieuwe kernploeg allround/lange afstanden gaan begeleiden. Nadat Gerard Kemkers niet beschikbaar bleek voor deze functie - hij gaf de voorkeur aan een dienstverband bij de Amerikaanse schaatsbond - was de KNSB wel gedwongen de dure kracht uit Oudehaske te benaderen. Met zijn werkgever Onderwijsgroep De Wouden (CIOS) werd overeenstemming bereikt over onbetaald verlof. Met Gemser zelf volgde een akkoord over een compensatie van de loonderving. Vorig jaar bleek dat nog een onoverkomelijk struikelblok in de onderhandelingen voor de verlenging van zijn contract als coach van de vrouwenploeg.

Gemser besloot toen de schaatswereld de rug toe te keren omdat hij een chaos voorzag op organisatorisch niveau. Dat de problemen in een nieuwe constellatie een nog grotere vlucht zouden nemen, kon zelfs Gemser niet bevroeden. Toch heeft hij toegehapt toen de bond hem opnieuw benaderde. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Old soldiers never die. Hij houdt echter wel een slag om de arm. Gemser zal Gemser niet zijn als hij de misstanden die hij tegenkomt niet onmiddellijk aan de kaak stelt.

Daarom zal hij na het seizoen '95-'96 pas beslissen of hij gebruikt maakt van de optie om nog een jaar door te gaan. “Dan zal ik beslissen of ik definitief voor het onderwijs of het schaatsen kies”, zegt de perfectionist uit Friesland. En als hij moet reageren op de wanorde van de afgelopen maanden, antwoordt hij op z'n Gemsers. Cryptisch en met een eigen beeldspraak: “Aan het touw zat begin noch einde.”

Gemser begon zijn loopbaan op het hoogste niveau als sprintcoach. Nadat hij met heibel vertrok, zou hij nog verschillende keren terugkeren. Als sprintcoach wederom begeleidde hij bijvoorbeeld Jan Ykema naar een zilveren medaille op de Winterspelen in Calgary. Als allroundcoach loodste hij Hein Vergeer twee keer naar een wereldtitel. In negatieve zin stond hier drie keer een gedwongen vertrek tegenover.

Reeds halverwege het olympische seizoen '93/'94 gaf Gemser te kennen niet verder te willen als coach van de vrouwenploeg. Hij had het gevoel geheel van de bond te zijn vervreemd. “Mij bekruipt weleens het gevoel dat ik een eigen winkeltje moet bestieren. Er bestaat geen uniform beleid voor mannen en vrouwen. Ik heb afgelopen maanden voorstellen gedaan om hierin verandering aan te brengen. Die werden in een vergadering van vijf kwartier weggehamerd”, luidde zijn ongenoegen in de motivatie voor zijn ontslag. Eerder in dat seizoen had hij al verklaard “het gepruts van de Begeleidings Commisie Kernploegen beu te zijn.”

Gemser vertrekt op korte termijn voor een zeilvakantie naar Zwitserland. Met de meeste rijders heeft hij inmiddels contact gehad. Alleen Ids Postma en Falko Zandstra kon hij nog niet bereiken. Rintje Ritsma zal zijn plannen om zich af te scheiden van de bond nu laten varen. Gemser legt zich erbij neer dat Bart Veldkamp in het vervolg voor België uitkomt. Hij zal de beslissing van de Hagenaar respecteren en geen extra druk uitoefenen om hem toch weer naar de Nederlandse kernploeg terug te halen.

Behalve de aanstelling van Gemser maakte de bond gisteravond ook bekend dat Floor van Leeuwen is benoemd tot coach van de sprinters en de 1500-specialisten bij de mannen. Aanvankelijk werd de voordracht van het sectiebestuur en de rijders niet gehonoreerd, maar na een heroverweging kwam het hoofdbestuur wijselijk op het eerder ingenomen standpunt terug. Daarmee zijn alle technische vacatures opgevuld.