Haagse tv

Het is even wennen, tv-kijken naar een rode auto voor het stoplicht. En een gele trein op het spoorwegviaduct boven de weg.

Het lijkt een wat saaie foto van een alledaags stadstafereel, die bijna een half miljoen inwoners van Den Haag op hun toestel krijgen voorgeschoteld. Tot die rode auto, helemaal onder in beeld, optrekt en onder het viaduct uit beeld verdwijnt. Hé, ook de trein is echt. Hij komt in beweging. Op een van de zebrapaden meldt zich een oversteker. Hij kijkt even naar links, dan naar rechts en besluit dat zijn kansen groot genoeg zijn om zijn pad te vervolgen.

Is het een nieuwe vorm van no comment-televisie? Alleen maar beeld, de hele dag hetzelfde kruispunt. Al wekenlang. De bewuste plek, waar de Calandstraat de Waldorpstraat snijdt, is dagelijks te zien op de stadsomroep Haaglanden. Aan een gebouw boven de kruising is een camera opgehangen, die tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds in werking is. “Het idee is spontaan ontstaan”, zegt redacteur H. Roos van de stadsomroep. “Het leek ons leuker dan een stilstaand testbeeld.”

De bevolking van Den Haag vindt het mooi, weet Roos. “Heel veel mensen zitten lange tijd naar het plaatje te kijken. Zodra we het beeld uitzetten hangen binnen enkele minuten kijkers aan de telefoon.”

Binnenkort is voor de kruispuntkijkers het feest echter weer voorbij. Vanaf volgende week hoopt de Stadsomroep te beginnen met een echte kabelkrant. Na de problemen van de inmiddels ter ziele gegane omroep Lokatel bleef Den Haag maandenlang verstoken van een eigen omroep. Dat de Hagenaars toch nog steeds afstemmen op de lokale tv bleek toen binnen enkele dagen nadat de Waldorpstraat live in beeld kwam, de eerste mensen al even live gingen zwaaien naar hun medeburgers voor de buis.

Slecht nieuws kwam er ook. “Toen we enkele weken geleden vergaten het beeld 's avonds uit te zetten, maakte een groep Haagse jongeren van de White Power Movement van de gelegenheid gebruik om hun racistische ideeën voor de camera te etaleren.” Afgezien van een enkele stuurfout zijn er, voor zover Roos bekend is, geen ongevallen in beeld geweest.

    • Rob Schoof