Fokker onderuit; Philips neemt grens 70 gulden

AMSTERDAM, 6 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs ging het fonds Fokker vanmorgen onderuit. Fokker, dat voor beurs meldde dat in het eerste halfjaar het verlies groter is uitgevallen dan over geheel 1994 (449 miljoen gulden), verloor 70 cent op 10,20 gulden.

AMSTERDAM Philips daarentegen was vanmorgen opnieuw de smaakmaker. Het elektronicafonds, dat 1,40 gulden steeg naar 71 gulden, en de fors hogere koersen op Wall Street gisteren beinvloedden de stemming in Amsterdam positief. De beursgraadmeter, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 0,8 punt hoger op 439,50 punten. De dollar stond onveranderd op 1,5485 gulden en de staatsleningen lieten gemiddeld een a twee stuivers liggen.

Effectenhuizen, waaronder prestigieuze als Goldman Sachs, buitelen over elkaar om de winstverwachting voor Philips naar boven toe bij te stellen. Gestimuleerd door de goede gang van zaken, met name in de halfgeleiderindustrie, zien sommige huizen de koers al oplopen tot 85 gulden met uitschieters tot 105. Afgezien van Philips was de stemming bij de internationals verdeeld. Koninklijke Olie, dat mogelijk miljarden guldens moet betalen wegens schade aan huizen in drie Amerikaanse deelstaten, leverde 1,30 in op 189,10. Unilever en KLM noteerden beide twee dubbeltjes lager, terwijl Akzo vier dubbeltjes aandikte op 187 gulden.

Een andere opvallende stijger vanmorgen was Hunter-Douglas. De koers van deze raambekleder steeg 2,30 gulden naar 69,40 gulden. Softwareproducent Baan klom op de lokale markt met 5,50 tot 56,50. Op het strafbankje trok Van Besouw, ondanks dat de bewindvoerder stelt dat de aandeelhouders naar hun geld kunnen fluiten, negen dubbeltjes aan op 2,90 gulden. Op de Europese valutamarkten noteerde de Amerikaanse dollar vanmorgen onveranderd ten opzichte van het slot gistermiddag op 1,5485 gulden. Op de valutamarkten was weinig leven te bekennen. Handelaren hielden zich afzijdig in afwachting van de vergadering van de Amerikaanse centrale banken. Het beleidsbepalende orgaan van de Federal Reserve komt later op de dag bijeen en zou kunnen besluiten de rentetarieven in de VS te verlagen. Het pond sterling steeg vanmorgen licht van 2,4670 gulden tot 2,4690. NEW YORK Op de effectenbeurs in Wall Street brak de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen gisteren de 4600-grens en steeg met 30,08 punten tot 4615,23 punten bij een grote omzet van 358 miljoen aandelen. Daarmee was de Dow Jones goed voor een nieuw record. Het vorige record van de beursindex bedraagt 4589,84 punten en dateert van 22 juni. De handel, gisteren geheel in de ban van de vergadering van het beleidsbepalende orgaan van de Federal Reserve, rekent op een renteverlaging. TOKIO Op de beurs in Tokio gingen vandaag de aandelenkoersen hard omhoog. De Nikkei- index van 225 fondsen klom met 426,45 punten tot 15.256,89 punten, ofwel een stijging van 2,9 procent.

De vaste stemming werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een forse buitenlandse vraag naar technologiefondsen. Er was vooral belangstelling voor computerfabrikant NEC, die gisteren aankondigde een belang in de Amerikanse branchegenoot Pakard Bell te nemen. Het aandeel steeg met 36 yen in waarde tot 985 yen. De omzet kwam uit op ongeveer 340 miljoen aandelen, wat vergeleken met de afgelopen dagen hoog was.