Defensie-order van 107 mln voor Nortel

HOOFDDORP, 6 JULI. Northern Telecom (Nortel) en het Ministerie van Defensie hebben een contract getekend voor de aanleg van een kabel-transmissienetwerk als onderdeel van het NAFIN-project (Netherlands Armed Forces Integrated Network), een netwerksysteem voor spraak- en dataverkeer waarop meer dan 200 defensieobjecten in Nederland zullen worden aangesloten. Het project zal gaandeweg alle bestaande verbindingsstelsels van Defensie vervangen, is bedoeld voor het data- en communicatieverkeer van de strijdskrachten en de communicatie tussen de krijgsmacht en de NAVO. Behalve voor deze doeleinden zal het systeem ook voor administratieve communicatie worden aangewend. Optische apparatuur zorgt voor een datatransmissiesnelheid van 2500 megabit per seconde.

De investeringsuitgaven zullen 107 miljoen gulden bedragen. Midden 1997 moet het transmissie-netwerk klaar zijn. Northern Telecom is een internationaal werkzaam telecommunicatieconcern met totaal 57.000 werknemers. Vorig jaar behaalde de van oorsprong Canadese onderneming een omzet van 8,9 miljard Amerikaanse dollar (bijna 14 miljard gulden).

De Canadese onderneming had voor de order concurrentie van onder meer het Amerikaanse AT&T, het Franse Alcatel, het Zweedse Ericsson en het Duitse Siemens. Nortel maakte gisteren bekend in Nederland een kenniscentrum te vestigen op het gebied van modern data- en communicatieverkeer, vanwaaruit de onderneming de Noordeuropese markt op wil. Met de vestiging van het kenniscentrum zijn volgens de onderneming 60 hoogwaardige arbeidsplaatsen gemoeid. Het Noordeuropese hoofdkantoor van Nortel is al in het Nederlandse Hoofddorp gevestigd.