Damrak stoomt op naar koersrecord

AMSTERDAM, 6 JULI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse Effectenbeurs hebben vanmorgen voor het eerst sinds februari vorig jaar de record-slotkoers van 438,71 punten doorbroken die in januari 1994 werd genoteerd. Tegen het middaguur vandaag noteerde de AEX-aandelenindex 439,40 punten, tegen een slot van 438,70 punten gisteren.

Het Damrak werd vanochtend geïnspireerd door koersstijgingen op Wall Street, waar handelaren speculeerden op een Amerikaanse renteverlaging. Het Dow Jones-gemiddelde doorbrak voor het eerst in de geschiedenis de grens van 4600 punten en eindigde ruim 30 punten hoger op 4615 punten. Ook Tokio en de Europese beurzen waren vanmorgen gunstig gestemd. Uitschieter op het Damrak was vanmorgen opnieuw Philips, dat vanmorgen ruim twee procent steeg tot 71 gulden. “De grote euforie op de markt voor halfgeleiders stuwt de koers van Philips op”, zei een analist van Kempen & Co vanmorgen. Vanmorgen citeerde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal de directeur van Philips' halfgeleiderdivisie, D. Dunn, die zich zeer positief uit over de groeiperspectieven voor de chipsproduktie, die een van grote winstmakers is van Philips. Op 4 februari vorig jaar brak de AEX-index gedurende de dag door de grens van 440, maar eindigde toen onder het slotrecord van januari dat jaar.