Bartova verbetert record twee keer in vier dagen

ROTTERDAM, 6 JULI. Daniela Bartova heeft voor de tweede keer binnen vier dagen het wereldrecord polsstokhoogspringen verbeterd. De Tsjechische atlete ging op de nationale kampioenschappen in Ostrava over 4,15 meter. Dat was één centimeter hoger dan haar oude record dat ze afgelopen zondag in het Engelse Gateshead had gevestigd. Het polstokhoogspringen voor vrouwen is nog een betrekkelijk nieuw nummer in de atletiek.

In Lausanne had Michael Johnson aangekondigd een recordpoging te doen op de 200 meter. Hij won wel, maar verbeterde de uit 1979 daterende beste tijd (19,72) van de Italiaan Mennea niet. Johnson liep 19,96. “Ik liep niet zo goed”, was zijn commentaar. Fredericks werd tweede in 22,07, Christie derde in 20,12 en Lewis achtste en laatste in 20,53.

Wereldkampioen Linford Christie was eerder ook al verslagen op de 100 meter. Hij werd na een slechte start slechts vierde in 10,03. De Amerikaan Mike Marsh won in 9,96. Hij is vooral bekend als 200-meterloper. Op die afstand werd hij ook olympisch kampioen in Barcelona.

Bij de vrouwen won Merlene Ottey zowel de 100 als de 200 meter. Op de lange sprint versloeg de Jamaicaanse de Amerikaanse Gwen Torrance. Haar tijd op de 100 meter, 10,92, was de snelste van dit seizoen. Ook Niyongabo uit Burundi (3.32,37 op 1500 meter), de Amerikaanse Buford (53,63 op 400 meter horden) en de hinkstapspringster Prandsjeva uit Bulgarije (14,97) verbeterden op hun onderdeel de beste prestaties van het jaar.

Er werd in Lausanne wel een Europees record gelopen. De Fransman Stephane Diagana kwam op de 400 meter horden uit op 47,38. Dat was tienhonderdste sneller dan de Duitser Schmidt in 1979.

Er deed in Lausanne één Nederlander mee. Marko Koers werd in zijn serie op de 800 meter derde in 1.45,83. Daarmee haalde hij de B-limiet voor de WK van volgende maand. Als hij volgende week goed presteert op de NK in Bergen op Zoom dan mag de 22-jarige atleet naar Göteborg. Pas vijf Nederlanders zijn al zeker van deelneming.