Attali: Frankrijk had rel kunnen voorkomen

PARIJS, 6 JULI. Frankrijk had de rel over het hervatten van kernproeven kunnen voorkomen door van de Amerikanen technologie te kopen om kernexplosies te simuleren. Dat heeft Jacques Attali, voormalig adviseur van president Mitterand en oud-directeur van de Oost-Europabank, gezegd in een interview met de Franse krant Nouvelle République.

President Chirac van Frankrijk kondigde enkele weken geleden aan dat het land het door zijn voorganger ingestelde moratorium op kernproeven zou opheffen en vanaf september acht kernladingen ondergronds tot ontploffing zal brengen op het atol Mururoa in de Stille Oceaan. De proeven zouden volgens Chirac nodig zijn omdat Frankrijk nog niet beschikt over de techniek de explosies te simuleren. De Verenigde Staten beschikken wel over de simulatietechnologie.

Volgens Attali had Frankrijk deze technologie moeten aanschaffen. “Sommige mensen willen niet dat Frankrijk technologie in de VS koopt en met dat stupide argument hebben wij het schandaal met besmet bloed gehad”, aldus Attali. Hij verwees daarmee naar de Franse beslissing halverwege de jaren tachtig om niet de in de Verenigde Staten ontwikkelde HIV-testen over te nemen, maar te wachten op een eigen, door het Franse Louis Pasteur-instituut ontwikkelde methode om vast te stellen of bloed besmet is met het virus dat AIDS veroorzaakt. Door deze beslissing zijn zeker 1.300 hemofilie-patienten met het HIV-virus besmet geraakt.

De Franse regering heeft gisteren besloten dat op de Frans-Polynesische eilanden geen referendum komt over de beslissing de kernproeven te hervatten. Een actiegroep op Tahiti tegen de kernproeven had daarom gevraagd. Volgens de Franse regering is een referendum over “nationale vraagstukken” onmogelijk. Alleen “lokale” kwestie kunnen aan de bevolking worden voorgelegd. (AFP, AP, Reuter)