Advocaat protesteert tegen film over Ferdi E.

LEEUWARDEN, 6 JULI. De advokaat van Ferdinand E., mr. W. Anker uit Leeuwarden, wil met juridische procedures een film over de ontvoering van Gerrit Jan Heijn, tegenhouden.

Regisseur Pieter Verhoeff heeft aangekondigd een televisiefilm maken over de tijd die de ontvoerder en diens slachtoffer samen hebben doorgebracht. Verhoeff kreeg hiervoor al een scenariosubsidie van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties. Voor de film zou hij zich indirect baseren op de ontvoering van Heijn in 1987.

Volgens Anker is zijn cliënt fel gekant tegen het initiatief. “Acht jaar na de ontvoering veroorzaakt een film veel extra leed bij de gezinnen van mijn cliënt en de familie Heijn. De zaak wordt volledig opgerakeld. Het lijkt Ferdi en mij bijzonder pijnlijk voor beide gezinnen.” Ferdi E. zit een straf uit van 20 jaar met tbs wegens ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn. Na zeven jaar celstraf wordt hij binnenkort vervroegd overgebracht naar een tbs-kliniek.

Anker vindt het onterecht dat Verhoeff zich voor zijn film, met als werktitel “De laatste reis” baseert op dialogen die tijdens de openbare rechtzitting van Ferdi E. naar voren kwamen. “Wat Verhoeff doet is geen vlees en geen vis. Aan de ene kant zegt hij dat het fictie is, aan de andere kant gebruikt hij delen van dialogen. Zelfs de afgesneden pink komt er in voor. Hij moet deze casus niet gebruiken om subsidie te krijgen en kijkers te trekken. Verhoeff maakt mooie films, maar hij moet van deze zaak afblijven en zelf iets schrijven. Ik zal er alles aan doen om deze film tegen te houden”, aldus Anker.

Hij laat collega's uitzoeken of het juridisch gezien mogelijk is de verfilming te verbieden. Ook wil hij Verhoeff er in een persoonlijk gesprek van overtuigen van de film af te zien. Tevens wil hij contact opnemen met een adviseur of advokaat van de familie Heijn. Ook de familie Heijn is gekant tegen de film, aldus Anker. Als verfilming van de ontvoeringszaak via juridische procedures niet kan worden voorkomen, wil de Leeuwarder advokaat proberen invloed uit te oefenen op de inhoud van de film. “Ik wil dan iets te zeggen hebben over hoe mijn cliënt uit de verf komt.”

Filmmaker Pieter Verhoeff vindt de ontstane commotie “jammer”. ,Die komt te vroeg, want het scenario moet nog worden goedgekeurd. Volgens hem is de zaak met een NOB-jurist doorgesproken. “De ontvoering is een vertrekpunt en geeft ons aanleiding om verder te fantaseren. Negentig procent komt uit onze koker. De namen, de beroepen en de gezinssamenstelling van onze hoofdpersonen is anders dan die van E. en Heijn.”

    • Karin de Mik