Wijers: weinig schade door medicijnenwet

ROTTERDAM, 5 JULI. Minister Wijers (economische zaken) gaat ervan uit dat de gevolgen van een Prijzenwet voor medicijnen slechts beperkt zijn voor de farmaceutische industrie. Hij heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Wat de exacte gevolgen zijn laat zich echter moeilijk voorspellen, aldus de bewindsman.

Eerder al kondigde het Amerikaanse bedrijf Pfizer een aantal activiteiten naar België te verplaatsen en rekende directeur A. Hallie van het bedrijf in een brief aan de Tweede Kamer voor dat in de sector 2.000 arbeidsplaatsen, of een veelvoud daarvan verloren dreigt te gaan. Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Sandoz maakte vorige week bekend in zijn vestiging in Uden bijna een derde van de 118 arbeidsplaatsen te zullen schrappen.

De reorganisaties anticiperen op de maatregelen van minister Borst (volksgezondheid) die onder andere de prijs van medicijnen wil binden aan het gemiddelde van de prijzen die gelden in Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wil de bewindsvrouw dat artsen meer merkloze geneesmiddelen gaan voorschrijven en dient het geneesmiddelenpakket dat door fonds en verzekering wordt vergoed te worden uitgedund. De maatregelen moeten bij elkaar circa 700 miljoen gulden opleveren.

Door de druk op de prijzen van geneesmiddelen dreigt een aantal bedrijven nu de activiteiten naar het buitenland te verplaatsen.

Pfizer International besloot onlangs de distributie-actiteiten in Nederland te staken en over te hevelen naar Brussel. Dat geldt volgens directeur A. Hallie van Pfizer ook voor het klinisch onderzoek, dat het bedrijf gaat onderbrengen in landen 'die voor hun farmaceutisch industriebeleid wel een gericht beleid voeren'. Gezien de economische wetmatigheden, zo schrijft hij een brief aan de Tweede Kamer, zullen ook de honderd andere farmaceutische bedrijven in Nederland niet ontkomen aan een 'rationalisatie-proces'. Als de helft van die bedrijven de activiteiten zou verleggen naar België, betekent dat een direct verlies van 1.250 arbeidsplaatsen. Als een groot deel van het klinisch onderzoek meegaat zou dat nog eens 750 arbeidsplaatsen kosten, stelt Pfizer. Maar gezien het feit dat al die arbeidsplaatsen er elk drie genereren zou het volgens het bedrijf om een veelvoud van dat aantal kunnen gaan.