Verliezen Mercedes door fraude dealers

BERLIJN, 5 JULI. Mercedes-Benz lijdt forse verliezen door fraude en illegale parallel-exporten van Oosteuropese dealers. Het dagblad Stuttgarter Nachrichten en het Duitse televisiestation ZDF hebben gisteren bericht dat onder meer oud-tennisser Ion Tiriac, Mercedes-importeur in Roemenië, luxe-modellen illegaal naar Zuidoost Azië heeft verscheept.

Het bedrijf Auto Rom van Tiriac heeft in 1993 en 1994 667 luxe Mercedessen in Roemenië laten afleveren. Daarvan zijn er maar 137 in het land geregistreerd. Het ZDF heeft van een voormalig werknemer van het Roemeense verkoopkantoor gedetailleerde informatie ontvangen over de illegale uitvoer van Mercedessen naar Zuidoost Azië.

Volgens de televisiezender zijn sommige auto's zelfs in Duitsland geherimporteerd. De verkopen op de grijze markt in Zuidoost Azië zouden de belangen van erkende Mercedes-dealers in deze regio hebben geschaad. Tiriac wilde niet reageren op de berichten. Mercedes heeft ook problemen met verkoopkantoren in Tsjechië en Polen. Er is bij de politie een aanklacht ingediend tegen de voormalige manager van Mercedes-Tsjechië die voortvluchtig is. De betalingsachterstand van Oosteuropese verkoopkantoren is volgens de Stuttgarter Nachrichten tussen 1991 en 1994 opgelopen tot meer dan 500 miljoen D-mark. Een woordvoerder van Mercedes-Benz sprak gisteren van “onvoorspelbare handelaren”, maar benadrukte dat de achterstallige betalingen niet zonder meer als verliezen kunnen worden aangemerkt.

In de Stuttgarter Nachrichten beschuldigen “welingelichte bronnen bij Mercedes-Benz” bestuurders ervan de duistere praktijken bij sommige dealers oogluikend te hebben toegestaan. Een bron binnen het bedrijf vraagt zich af hoe de directie van Mercedes kan verklaren dat “fraude op deze schaal binnen het bedrijf jarenlang onopgemerkt blijft”. Hij meent dat de enorme kortingen voor Oosteuropese dealers, het beperkte aantal officiële registraties in Oost-Europa, en de scherpe verkoopdalingen in Zuid-Oostazië het management hadden moeten alarmeren.