Scheidingsakkoord Sabena uitgelekt via groenteman

BRUSSEL, 5 JULI. De scheiding tussen Air France en de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, waarover eerder dit jaar al een akkoord was bereikt, is nu ook op papier helemaal rond. Dat weet het dagblad De Standaard vandaag te melden dankzij een tip van een groenteboer uit Rijkevorsel.

De man kreeg anderhalve week geleden een fax toegestuurd met daarop de precieze bedragen die Air France en enkele kleinere Belgische partners kregen voor hun aandelenpakket in Sabena. Afzender van de brief was minister Elio Di Rupo, in de vorige Belgische regering onder andere verantwoordelijk voor Sabena. Het was de bedoeling dat de fax terecht zou komen bij bestuursvoorzitter Christian Blanc van Air France, maar omdat op het kabinet van Di Rupo kennelijk een 0 te weinig werd ingetoetst, kreeg de groenteboer uit Rijkevorsel de inhoud onder ogen.

Dankzij deze “gunstige wind”, zoals dat in België wordt aangeduid, kwam de informatie terecht bij De Standaard. Volgens de krant krijgt Air France de 4 miljard frank (220 miljoen gulden) terug van het aandelenpakket van 25 procent die het in 1992 in Sabena verwierf. De samenwerking met Air France liep op niets uit, onder andere doordat de Franse luchtvaartmaatschappij in grote moeilijkheden kwam te verkeren. Afgelopen voorjaar sloot Sabena een samenwerkingsovereenkomst met Swissair.

In maart lekten veronderstelde gesprekken tussen België en Irak over wapenleveranties ook al uit door een fax die abusievelijk terecht kwam bij een groenteboer, in Grimbergen ditmaal.