Overleg Tsjetsjenië is in cruciale fase beland

MOSKOU, 5 JULI. De onderhandelingen over een oplossing van het conflict in Tsjetsjenië zijn in een cruciale fase gekomen. President Jeltsin en premier Tsjernomyrdin overleggen vandaag in Moskou met de Russische onderhandelaars over verdere stappen nu de Tsjetsjeense leider Doedajev heeft geweigerd af te treden als onderdeel van een vredesregeling. In Grozny hebben zowel Russische militairen als Tsjetsjeense leiders kritiek geuit op het onderhandelingsproces.

Het Russische ministerie van defensie en de Tsjetsjeense onderhandelaar Oesman Imajev beschuldigden elkaar gisteren van schendingen van het staakt-het-vuren dat is overeengekomen na de gijzelingscrisis in Boedjonnovsk, vorige maand. De onafhankelijke televisiezender NTV liet gisteravond beelden zien van Russische beschietingen van Tsjetsjeense bergdorpen.

Imajev toonde zich ook verontwaardigd over een decreet van president Jeltsin dat een juridische basis geeft aan het verblijf van het Russische leger in Tsjetsjenië. Jeltsin vaardigde dat decreet gisteren uit met het oog op “de bescherming van de territoriale integriteit van de Russische Federatie”. Hoewel het decreet volgens de persdienst van de president een formele aangelegenheid is, onderstreept het document dat - wat Jeltsin betreft - Tsjetsjenië onlosmakelijk deel van Rusland is en blijft. De positie van Tsjetsjenië binnen of buiten Rusland is nu juist inzet van de zes maanden durende oorlog en van de lopende onderhandelingen.

“We zien dit decreet als een schending van alles dat is bereikt tijdens de besprekingen”, zei Imajev in een reactie. “Natuurlijk accepteren we dit niet zomaar. We zullen alles doen om ons moederland te verdedigen.”

De zakenkrant Kommersant schrijft vanmorgen dat het decreet “duidelijk is bedoeld ter verbetering van het moreel van de troepen, die ontstemd zijn over de besprekingen in Grozny”.