Opschorting van koffie-export om lage prijzen

MANAGUA, 5 JULI. Koffie-exporteurs uit de Middenamerikaanse landen, Colombia en Brazilië sturen aan op een gemeenschappelijke exportstop om de naar een dieptepunt gezakte prijzen op te krikken.

Dat heeft David Robleto van de nationale koffiecommissie van Nicaragua gisteren aangekondigd.

Op Guatemala na hebben de Middenamerikaanse landen plus Colombia maandag al hun koffie-export opgeschort. De Braziliaanse exporteurs sympathiseren met de actie. Zij willen dat hun regering vanaf september geen exportvergunningen meer verstrekt. Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld.

De betrokken handelaren zullen morgen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota vergaderen over een exportstop voor onbepaalde tijd, aldus Robleto. Ecuador laat het van die bijeenkomst afhangen of het ook meedoet. Initiatiefnemer is Colombia dat de strijd wil aanbieden tegen speculatie die de internationale koffieprijzen heeft doen tuimelen.

Vorig jaar stegen de prijzen nog tot recordhoogte door vorstschade in Brazilië. In september 1994 werd een prijsniveau van 4091 dollar per ton bereikt. De contracten voor levering in september op de Londense goederentermijnmarkt zakten gisteren met 47 dollar tot 2341 dollar per ton, het laagste peil sinds juni 1994 toen de prijs op 2210 dollar per ton uitkwam.

Handelaren in Londen zeiden gisteren geen directe reden te zien voor de grote verkoop van koffietermijncontracten, die tot een prijsdaling hebben geleid. Zij constateren dat beleggingsfondsen de afgelopen weken heel veel van hun contracten hebben verkocht. “Er is veel angst en hebzucht,” aldus een handelaar. Volgens handelaren beschouwen beleggingsfondsen de aankondiging afgelopen weekeinde door koffieproducenten dat exportregistraties voor onbepaalde tijd zijn opgeschort, als een teken van zwakte. “Het was een laatste poging om de prijs te ondersteunen. Het lijkt dat er niets in de markt is dat de prijs zal opstuwen,” aldus een handelaar. “Op een bepaald moment gaat het stoppen van registraties bijten.”

Begin dit jaar besloten de Middenamerikaanse exporteurs met Colombia al om de export met twintig procent te beperken. Guatemala onttrok zich later aan die afspraak. De voorzitter van de Guatemalaanse koffie-exporteurs, Eduadro Gonzalez, nam dinsdag nog eens afstand van “dirigistische steunmaatregelen”. (Reuter, DPA, KRF)