Onderzoek voorkennis opties Bols

AMSTERDAM, 5 JULI. De EOE Optiebeurs heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk misbruik van voorkennis bij de handel in “abnormaal grote hoeveelheden” opties BolsWessanen op maandag.

Volgens woordvoerder A.H. van Drooge gingen op de Optiebeurs “alle alarmbellen rinkelen” toen BolsWessanen gisterochtend berichtte dat het voor 1995 rekening houdt met een 20 procent lagere winst dan in het voorgaande jaar. De koers van BolsWessanen, dat eerder had bekendgemaakt een 10 à 15 procent lagere jaarwinst te verwachten, kreeg daardoor op de effectenbeurs een klap van 2,50 gulden.

De grote omzetten in put-opties de dag voorafgaande aan BolsWessanens onverwachte neerwaartse winstprognose, wijzen op misbruik van voorkennis. Een belegger die put-opties koopt, speculeert op een daling van de koers van het aandeel BolsWessanen. Met een betrekkelijk kleine inzet kunnen daarmee grote winsten worden behaald.

Volgens de woordvoerder had het automatische signaleringssysteem van de optiebeurs maandag al direct aangegeven dat er opmerkelijk veel put-contracten (3.593) werden gekocht. Nadat gisterochtend het bericht van BolsWessanen binnenkwam, begonnen volgens Van Drooge ook beurshandelaren zich te roeren. Enkele van hen zijn zelf bij de transacties betrokken als tegenpartij en dreigen financieel het schip in te gaan. Het controlebureau (officieel compliance) van de Optiebeurs trekt inmiddels alle partijen na die aan de bewuste transacties deelnamen. De Optiebeurs verwacht pas over enkele weken het onderzoek af te ronden.