Nieuwe onthullingen over Juppé in woningschandaal

PARIJS, 5 JULI. De Franse premier Alain Juppé blijkt niet drie maar vijf appartementen uit de gemeentelijke woningvoorraad van Parijs te huren tegen een vriendenprijs (voor zichzelf, zijn zoon, zijn dochter, zijn ex-echtgenote en een halfbroer). De nieuwe onthullingen over het 'Chiractown'-schandaal hebben de eerste regering van president Chirac vandaag verder in verlegenheid gebracht.

Ook justitie zet het gemeentebestuur verder onder druk. Rechter van instructie Halphen, die al geruime tijd speurt naar de financiën van de sociale woningbouw in de hoofdstad, heeft gisteren een inval gedaan op het hoofdkantoor van Chiracs RPR-partij. Het onderzoek richt zich mede op de verwevenheid tussen het bedrijfsleven, dat voor de woningbouwcorporaties werkte, en politieke partijen.

Juppé was er na de jongste goedkoop-wonenonthullingen van het weekblad Le Canard Enchaîné snel bij om het belang van de beschreven voordelen weg te wuiven. “Niets nieuws”, zei hij. “Zij hebben gewoon de namen op de brievenbussen gelezen.” In werkelijkheid heeft het 'woon-systeem' van politici en hoge ambtenaren onder het achttien-jarige Parijse stadsbestuur van Chirac en Juppé de regerende RPR-partij bij de recente gemeenteverkiezingen al in zes van de twintig arrondissementen de meerderheid gekost.

Volgens Juppé gaat het om een gerichte “destabilisatie-campagne” van het satirische weekblad, maar hij ontkent de feiten niet. In de gemeenteraad van Parijs en in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft de RPR, samen met coalitie-partner UDF een zeer ruime meerderheid. Algemeen wordt aangenomen dat het aanzien van de nieuwe regering lijdt onder de onthulling van de bestuurlijke zelfbevoordeling van het stadsregime van Chirac. Juppé was lang zijn wethouder van financiën en wist dus hoeveel de stad aan inkomsten misliep door de verstrekking van mooie appartementen in hartje Parijs tegen prijzen ver beneden de marktwaarde.

Chiracs opvolger als burgemeester van Parijs, zijn voormalige rechterhand Jean Tibéri, heeft aangekondigd een deel van het luxe privé woningbezit van de stad te zullen verkopen, wanneer de appartementen vrijkomen.

Hij laat een onafhankelijke commissie vaststellen hoe veel de stad bezit en hoe het verkocht zou kunnen worden. In de sociale sector bestaan nog steeds tekorten.

Een dagblad onthulde laatst dat tegen betaling van 10.000 franc binnen een week een premie-huur apartement te krijgen is.

    • Marc Chavannes