Mitterrand veroordeelt hervatting kernproeven

PARIJS, 5 JULI. De vroegere Franse president François Mitterrand heeft het besluit van zijn opvolger Jacques Chirac om de kernproeven in de Stille Oceaan te hervatten veroordeeld.

Mitterrand vaardigde in 1992 een moratorium uit tegen de proeven. “Ik herhaal dat toen de tijd was gekomen om een einde te maken aan de wedloop met kernwapens”, aldus Mitterrand in het eerste vraaggesprek na het overdragen van de macht zeven weken geleden. Voor zijn vertrek, in mei, liet Mitterrand al eens weten dat zijn opvolger de proeven niet zou kunnen hervatten gezien het te verwachten internationale protest.

Chirac besloot toch nog eenmaal een serie van acht ondergrondse proeven te nemen op het atol Mururoa in de Stille Oceaan. De proeven zouden nodig zijn omdat Frankrijk de kunst van de computersimulatie nog niet meester is. Het besluit tussen september en mei proeven te nemen heeft geleid tot protesten van onder andere socialistische regeringsleiders in Europa en van de premiers van Nieuw Zeeland en Australië. Om protest aan te tekenen tegen de proeven heeft het schip Rainbow Warrior II van Greenpeace koers gezet naar het atol Mururoa. Het schip zal daar naar verwachting aanstaande zaterdag arriveren.

In het vraaggesprek met het Franse weekblad L'Express haalt de voormalige president herinneringen op aan de besluitvorming in 1992. Voorafgaand aan zijn beslissing riep Mitterrand de toenmalige Amerikaanse president Bush, de Britse premier Major evenals de Russische president Boris Jeltsin op om het Franse voorbeeld te volgen. “Ik was verrast met hun gunstige reactie.” De Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië hebben hun proeven gestaakt. Alleen China voert nog steeds proeven uit.

Greenpeace noemde de opmerkingen van Mitterrand een “late bekering”. Op 10 juli 1985 plaatsten twee agenten van de Franse geheime dienst in de haven van Auckland explosieven aan boord van de Rainbow Warrior. Bij de aanslag kwam een fotograaf om het leven. (AFP, Reuter)