Major

THE TIMES

Gisteren hebben de Conservatieve parlementsleden hun laatste kans op een overwinning bij de volgende algemene verkiezingen om zeep geholpen. Geconfronteerd met het vooruitzicht op verandering en nieuwe mogelijkheden, konden ze niet de moed opbrengen die kans te grijpen. Daarom was de man met het meest blije gezicht op de televisie niet John Major, maar Labour-leider Tony Blair. Hij heeft de uitkomst die hij wilde. Met vertrouwen kan hij nu toekijken hoe de regering voortmoddert, totdat zij moet aftreden.

Toen het resultaat eenmaal bekend was gemaakt, kwam er het rituele eerbetoon aan de overwinnaar. De parlementsleden vochten erom op de televisie te komen om hun zorgvuldig voorbereide steunbetuigingen uit te spreken. Als het verleden iets onthult over de toekomst, dan zullen ze die woorden gauw vergeten. Het vooruitzicht op een nieuwe, grotere rol voor Michael Heseltine zal rechts snel duidelijk maken wat zij hebben verloren.