Japanse politie verhindert twee gifgasaanslagen

TOKIO, 5 JULI. De Japanse politie heeft gisteren twee aanslagen met gifgas in de metro van Tokio verhinderd. Bij de incidenten is niemand gewond geraakt maar de politie behandelt de aanslagen als “pogingen tot moord”.

Gisteravond waarschuwde een schoonmaakster rond zes uur 's avonds plaatselijke tijd de politie nadat zij een plastic lunchbox vond in een damestoilet op het Kayabacho-station, in de buurt van de beurs in het centrum van Tokio. In de doos zaten plastic zakken met natriumcyanide en zwavelzuur en een mes verbonden aan een tijdmechanisme om deze open te snijden. Het verkeer op de lijn werd korte tijd stopgezet en passagiers ontvluchtten het station toen de vondst werd omgeroepen. Als de politie niet tijdig had ingegrepen zou uit de beide componenten het giftige blauwzuurgas zijn ontstaan.

Zes uur later, kort na middernacht, vond een schoonmaker in een toilet op het Shinjuku-station, het drukste metrostation van Tokio, een zelfde mechanisme. Ook deze aanslag kon de politie tijdig verhinderen.

Een regeringswoordvoerder zei dat er een “grote kans is dat deze aanslagen het werk zijn van de sekte Aum Shinrikyo”. Leiders van deze sekte zijn aangeklaagd voor moord in verband met de gifgasaanslag op 20 maart waarbij elf doden vielen. De nieuwe aanslagen zijn vergelijkbaar met een eveneens verhinderde aanslag op 5 mei. Volgens berichten in de media destijds hebben leden van de Aum-sekte bekend verantwoordelijk te zijn geweest voor die aanslag.

De sekte ontkent echter alle betrokkenheid. Over de laatste aanslag zei een woordvoerster van de sekte: “We hebben het nieuws net gehoord en zijn niet voorbereid een verklaring af te leggen.”

Sinds de aanslag in maart hangen op alle metrostations posters om passagiers aan te moedigen verdachte personen en pakketten bij de politie te melden. “Het is angstaanjagend” zegt Muneyoshi Sahara die kranten bezorgt bij kiosken op metrostations. “Het is gevaarlijk. Ik kijk continu naar de mensen om me heen, want de metro is waar ik werk.”

Premier Murayama riep direct na het bekend worden van de aanslag het kabinet in een spoedvergadering bijeen. “Verdubbel de voorzorgsmaatregelen en zorg dat de angsten bij de bevolking worden weggenomen”, beval hij de politie.

Ook op twee andere metrostations in Tokio werd gisteravond door passagiers alarm geslagen wegens “gassen”. De met beschermende pakken uitgerukte politie kon hier echter geen oorzaak van de vreemde geuren vinden. Bij één station sprak de politie van de geur van een “ontsmettingsmiddel”.

Blauwzuurgas is herkenbaar aan de geur van amandelen, aldus professor Ooms van TNO. Het gas doodt in korte tijd door verstikking en wordt in sommige deelstaten van de VS gebruikt bij executies. De in de metro gevonden hoeveelheden hadden theoretisch duizenden doden kunnen veroorzaken, maar door de wijze van menging van de twee componenten en van verspreiding vanuit een toilet zou een hoog dodental in deze omstandigheden niet aannemelijk zijn geweest. (Reuter, AP)