Inwoners krijgen geld terug van de gemeente

VELDHOVEN, 5 JULI. Alle 15.000 huishoudens in Veldhoven in Noord-Brabant krijgen over een paar weken honderd gulden van de gemeente. Dit heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

De gemeente Veldhoven hield 3,7 miljoen over van de begroting van 1994 en besloot 1,5 miljoen daarvan aan de inwoners terug te geven. Het overschot komt onder andere voort uit besparingen op de salarissen en de efficiëntere bedrijfsvoering van de gemeente. Het grote overschot is eenmalig, volgend jaar gaan de gemeentebelastingen omlaag.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de inwoners van Veldhoven blij met het kadootje van de gemeente. “Mensen vragen alsmaar aan mij: wanneer komt dat geld nou, krijg ik het nog voor de vakantie?”

De plaatselijke partij Veldhoven Samen Anders (VSA) vindt het “een slechte zaak” dat de gemeente geld gaat uitdelen, aldus fractievoorzitter F. van Rooij. De partij stelde voor alleen de minima de honderd gulden te geven en van de rest van het geld twee extra politie-agenten aan te stellen. Volgens Van Rooij zijn de meeste inwoners van Veldhoven het met hem eens: “De mensen vinden, net als wij, dat met het geld van de gemeente iets moet worden gedaan voor de gemeenschap.”

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeente is het niet gebruikelijk dat een gemeente een overschot op de begroting verrekend door het geld terug te geven. Meestal verlagen gemeenten de belastingen, of ze gebruiken het overschot voor extra uitgaven. “Gemeenten mogen zelf beslissen wat ze met een overschot op hun begroting doen. De oplossing van Veldhoven is uitzonderlijk. De gemeente wil waarschijnlijk een leuk gebaar maken naar de inwoners”, aldus een woordvoerder van de VNG.