Geen bestand González en oppositie

MADRID, 5 JULI. Het voorzitterschap van de Europese Unie krijgt de steun van de Spaanse oppositiepartijen, maar van een politieke wapenstilstand met het minderheidskabinet van premier Felipe González is geen sprake. In een gistermiddag gehouden zitting van het Spaanse parlement weigerde zowel de conservatieve oppositiepartij Partido Popular als de linkse oppositiecombinatie Izquierda Unida gehoor te geven aan de oproep van González om de strijdbijl het komende half jaar te begraven.

In de speciale zitting van het parlement legde de minister-president een verklaring af over de Spaanse doelstellingen tijdens het voorzitterschap. González riep daarbij de bevolking en het parlement op de regering te steunnen om het voorzitterschap tot een succes te maken. De sociaal-democratische minderheidsregering stond de afgelopen weken onder grote druk als gevolg van een afluisterschandaal. Daarbij bleek de Spaanse geheime dienst Cesid ongeautoriseerd gesprekken te hebben afgeluisterd van de koning, journalisten en politici.

De conservatieve oppositieleider José María Aznar onderstreepte dat de omstandigehden waaronder Spanje het voorzitterschap op zich neemt verre van ideaal zijn. Aznar zegde zijn “kritische steun” toe aan het Europese voorzitterschap, maar weigerde in te gaan op de oproep van de minister-president.

De Spaanse premier ging gisteren niet in op het verzoek van de Catalaanse nationalistische partij CiU om de politieke agenda, met mogelijk vervroegde verkiezingen bekend te maken. Daarmee is de spanning tussen de regering en de CiU, die het minderheidskabinet de afgelopen twee jaar in het zadel hield, verder opgelopen. Eerder weigerde de regering voor het komende jaar minder te bezuinigen, zoals de CiU had geëist. Ook het wetsvoorstel voor de liberalisering van de abortus die op onoverkomenlijke bezwaren van de katholieke CiU stuit, zal naar verwachting nog deze week behandeld worden. De Catalaans-nationalistische leider Jordi Pujol onderstreepte dat zijn partij er evenwel niet op uit is om de regering onverwacht ten val te brengen.