BolsWessanen hoger Geringe activiteit op effectenbeurs

AMSTERDAM, 5 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs kenmerkte de handel zich vanochtend door lage omzetten en licht stijgende koersen. Rondom het middaguur stond de graadmeter, de AEX-index, op 438,32 punten, een plus van 1,17 punt.

AMSTERDAM “Vandaag geen uitslaande brand zoals gisteren met BolsWessanen”, zo merkte een beurshandelaar op. Dit drank- en voedingsmiddelenconcern leverde gisteren een rijksdaalder in koers in, nadat het de winstverwachting voor dit jaar met 20 procent ten opzichte van 1994 verlaagde. Eerder had BolsWessanen al bekendgemaakt te rekenen op een 10 à 15 procent lagere winst. Sloot het fonds gisteren op 29,40 gulden, vanmorgen kwamen daar drie dubbeltjes bij op 29,70 gulden.

De dollar was vanmorgen een halve cent gestegen op 1,5520. Op de obligatiemarkt werden de meeste staatsleningen een stuiver tot een dubbeltje hoger gewaardeerd.

Voor Philips, dat profiteerde van een positief artikel in de Wall Street Journal over zijn activiteiten in halfgeleiders, bestond op de effectenbeurs vanmorgen grote belangstelling. Het Eindhovense concern boekte een koerswinst van één gulden op 68,60. Ook Akzo stond er met eenzelfde winst op 186,50 goed voor.

Op de lokale markt was Van Besouw de uitschieter. Dit is een speculatief fonds geworden, nadat enkele weken geleden het faillissement werd uitgesproken. De koers liep vanmorgen op van 1,80 naar 2,45. Over de toekomst van de tapijtfabriek is nog niets bekend.

Op de Europese valutamarkten is het pond sterling vanmorgen 0,75 cent gestegen. De Britse munteenheid had gisteravond in Londen al geprofiteerd van de overwinning van premier Major in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Op de wisselmarkt van Amsterdam noteerde het pond vanochtend 2,4745, tegen 2,4670 aan het eind van de handel gisteren.

De koers van het pond was echter vanmorgen alweer iets lager dan tijdens de handel gisteravond. De markt wacht eerst de door Major aangekondigde vernieuwing van zijn kabinet af.

De valutahandel had vanmorgen weinig om het lijf. Beleggers hielden zich afzijdig in verband met de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale banken vandaag en morgen.

Naar aanleiding van de vele indicatoren die duiden op een duidelijke groeivertraging van de Amerikaanse economie, zou de Federal Reserve kunnen besluiten de rente te verlagen, zo luidt de redenering van veel beleggers.

De dollar noteerde rondom het middaguur 1,5520 gulden. Gistermiddag sloot de koers van de Amerikaanse munteenheid op 1,5470.

NEW YORK De beurs in Wall Street was gisteren gesloten wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs bleek vandaag de kooplust van beleggers beperkt. De Nikkei-index steeg met 74,70 punten en kwam daarmee terecht op een slotstand van 14.830,44 punten.