Besprekingen over Karachi

NEW DELHI, 5 JULI. Vertegenwoordigers van de Pakistaanse regering en de oppositionele Mohajir Qami Movement (MQM) zullen morgen in de hoofdstad Islamabad besprekingen beginnen over manieren om het steeds verder escalerende geweld in Karachi een halt toe te roepen. In de zuidelijke havenstad zijn sinds begin januari al ruim 950 mensen door geweld om het leven gekomen.

Wellicht als een gebaar van goede wil hief de regering gisteren een verbod op zes kranten in het Urdu, de taal van de meeste MQM-aanhangers, op. Vorige week waren de bladen verboden omdat ze op een te sensationele manier over het geweld in Karachi zouden hebben bericht.

De meerderheid van de meer dan tien miljoen zielen tellende bevolking van Karachi bestaat uit mohajirs, oorspronkelijk uit India gevluchte moslims en hun nakomelingen. De macht in Karachi wordt echter uitgeoefend door premier Bhutto's mensen, die een paar jaar geleden de MQM afzetten. Al geruime tijd eisen de mohajirs dat Karachi tot een afzonderlijke provincie wordt verheven.