Berzin leidt Gewiss naar de snelste tijd

ALENÇON, 5 JULI. Hij gaat door voor een praatjesmaker die zijn veelbelovende woorden nooit zal kunnen waarmaken. De Rus Evgeni Berzin leek zichzelf te overschatten na zijn verrassende zege in de Giro van 1994. Hij beloofde Miguel Indurain van de troon te stoten in de Tour de France. Hoewel een serieuze voorspelling voorbarig is, heeft de kleine kopman van Gewiss een belangrijke overwinning geboekt in de ploegentijdrit tussen Mayenne en Alençon.

De Zwitser Tony Rominger was gisteren opnieuw het slachtoffer van materiaalpech. Net als vorig jaar kreeg hij in deze zware discipline een lekke band. Zijn Mapei-ploeg moest meer dan anderhalve minuut toegeven op de Gewiss-formatie. Rominger verloor ook een halve minuut op zijn grote rivaal Indurain, die met Banesto op de derde plaats eindigde.

De tweede positie was gisteren weggelegd voor het Spaanse Once, dat zijn kopman Laurent Jalabert vandaag wederom in de gele trui kan laten rijden. Once-coureur Erik Breukink verwacht dat Jalabert met diens Zwitserse ploeggenoot Alex Zülle nog een belangrijke rol kan spelen in het eindklassement. “We gaan het geel zeker verdedigen. En wie weet, misschien kunnen die twee in de bergen nog voor een verrassing zorgen.”

Voorlopig heeft Jalabert ruim een halve minuut voorsprong op Berzin, die de afgelopen dagen klaagde over pijn in de maagstreek. In de rit van gisteren was daar weinig van te merken. Hij leidde zijn teamgenoten in vloeiende stijl naar de snelste tijd. Bij Gewiss rijden deze Tour zeven Italiaanse topcoureurs. Berzin is met de Deen Bjarne Riis de enige buitenlandse renner, want de Let Pjotr Oegroemov haakte vlak voor de Tour af wegens een borstblessure.

In de Giro van dit seizoen kwam de 25-jarige Berzin steeds beter in zijn ritme, nadat hij in de eerste week veel tijd had verloren op de latere winnaar Rominger. Met de Alpen in zicht lijkt Berzin steeds sterker te worden. Na afloop van de ploegentijdrit was hij optimistisch gestemd. “Ik ben veel minder ervaren dan Indurain en Rominger, maar waarom zou ik geen kans hebben om de Tour te winnen?”

In het algemeen klassement is Berzin zowel Indurain als Rominger gepasseerd. Afgelopen zaterdag verloor hij nog kostbare seconden in de proloog, maar inmiddels heeft hij 23 seconden voorsprong op de Spaanse Tourheld en 52 seconden op de Zwitserse uitdager. Klimspecialist Marco Pantani verloor met zijn ploeggenoot Claudio Chiappucci gisteren kostbare minuten op de concurrentie. Beide Italianen van Carrera hebben nu al een redelijke achterstand, die na de individuele tijdrit van aanstaande zondag alleen maar groter wordt.