Alanya eist dat recht wordt gesproken

ALANYA, 5 JULI. “Wij houden desondanks van de Turken. Het is verkeerd om een heel volk verantwoordelijk te stellen voor het wangedrag van enkele personen.” Dat tekende de populaire Turkse krant Hürriyet (vrijheid) deze week op uit de mond van de twee Nederlandse vrouwen uit Hilversum, die in mei door vier mannen in de bergen even buiten Turkse badplaats Alanya werden verkracht en ernstig werden mishandeld. Hun 35-jarige vriendin overleefde het misdrijf niet. Haar lichaam werd na drie dagen uit een 300 meter diepe ravijn geborgen.

De twee vrouwen zijn ruim een maand na hun schokkende ervaring terug in Turkije. Morgen getuigen ze in Alanya, aan de Middellandse-Zeekust, in de rechtszaak tegen de vier verdachten die vrijwel onmiddellijk na het misdrijf werden ingerekend. Deze hebben bekend de drie Nederlandse vrouwen te hebben verkracht met de bedoeling hen vervolgens te vermoorden. De openbare aanklager eist tegen alle vier de doodstraf plus tachtig jaar gevangenisstraf, ook al wordt dit vonnis sinds 1983 niet meer voltrokken in Turkije, maar omgezet in levenslang.

Ook de moeder van de Nederlandse toeriste die de dood vond, zal morgen in de rechtbank aanwezig zijn. Ze eist dat er recht wordt gesproken. Dat is ook wat de bevolking van Alanya wil. En het liefst zo snel mogelijk. In mei reageerde men geschokt op de gruwelijke manier waarop was geprobeerd een einde te maken aan het leven van de drie Nederlandse vrouwelijke toeristen. Alanya is een middelgrote badplaats van zo'n 70.000 tot 80.000 inwoners, gedurende de zomermaanden zwelt de badplaats aan tot 200.000 mensen. Men schaamde zich - evenals de rest van het land - massaal voor deze zwarte vlek op het blazoen van het toerisme, het imago van Turkije als een gastvrij vakantieland was in het geding.

Tachtig procent van de middenstand in Alanya hield hun winkels gedurende een dag gesloten en men eiste strengere veiligheidsmaatregelen van de plaatselijke autoriteiten. De tachtig in Alanya gevestigde advocaten weigerden om de vier aangehouden mannen te verdedigen. Ze boden daarentegen aan, de Nederlandse betrokkenen gratis juridische bijstand te verlenen. De plaatselijke organisatie van hoteliers en reisorganisaties nodigden op hun beurt de twee Nederlandse vrouwen, enkele familieleden, naaste vrienden en de mensen die hun rechterlijke bijstand verlenen, uit om op hun kosten opnieuw naar Turkije te komen.

Deels is dat bedoeld om de vrouwen in de gelegenheid te stellen hun afgebroken vakantie alsnog af te maken, deels omdat men de indruk heeft dat hun aanwezigheid morgen in de rechtszaal, de rechter de mogelijkheid biedt om het proces snel te kunnen afronden. “Dat is ook in het belang van Alanya”, zegt Hüseyin Hacikadiroglu, voorzitter van de plaatselijke organisatie van hotelhouders in Alanya. “Dit soort misdrijven moet zo snel mogelijk worden opgelost en de verdachten moeten zo snel mogelijk worden berecht, zodat het vertrouwen in de veiligheid in Alanya kan worden hersteld.”

Advocaat Hayatin Bora, die namens de deken van de Orde van advocaten in Alanya zich met deze zaak bezighoudt, betwijfelt of het proces op korte termijn kan worden afgerond. Hij schat dat het zeker drie tot vier maanden gaat duren voordat uiteindelijk de vonnissen worden uitgesproken. “Hoofdverdachte H.K. claimt niet toerekeningsvatbaar te zijn”, aldus Bora. “Hij eist dat dat aan de hand van een psychiatrisch onderzoek wordt vastgesteld.” Voor dit onderzoek moet H.K. naar een speciale overheidskliniek in Istanbul worden overgebracht, wat tot nu toe nog niet is gebeurd.

H.K. heeft eerder dit jaar tevens een Duitse toeriste verkracht, die evenwel wist te ontsnappen uit de minibus, waarin H.K. gewoon was buitenlandse vrouwen te overmeesteren. Alhoewel ze aangifte deed, leidde dat aanvankelijk niet tot een rechtszaak omdat tijdens een gynaecologisch onderzoek geen spermasporen bij de Duitse vrouw werden aangetroffen. Eveneens ontvoerde H.K. een jonge Turkse vrouw. Dat hij desondanks niet extra in de gaten werd gehouden door de politie wordt wel geweten aan het feit dat hij de zoon is van een gepensioneerde politiecommissaris, waardoor hij enige bescherming genoot. Bora zegt dat gebrek aan bewijs en het feit dat de Turkse familie van het ontvoerde meisje uit angst voor represailles geen aanklacht indiende, hem lange tijd uit de gevangenis hielden.

In het geval van de Nederlandse toeristen, werd H.K. geholpen door drie andere mannen. Twee dagen eerder verkrachtten de vier een Georgische toeriste, die vervolgens werd vermoord. Haar lichaam werd vrijwel gelijktijdig met die van de vrouwen uit Hilversum gevonden. De twee processen zijn inmiddels samengevoegd.

    • Froukje Santing